Avrupa'da gündem Türkiye

Güncelleme Tarihi:

Avrupada gündem Türkiye
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 1999 00:00

Haberin Devamı

Yarın başlayacak Helsinki Zirvesi'nin en sıcak konusu ve birinci maddesi Türkiye. Avrupa ordusunun kurulması, yeni adaylarla müzakerelere başlama ve vergi uyumu gibi birliğin hayati konuları, arka sıralara kaldı.

HELSİNKİ Zirvesi'ne bir gün kala Avrupa Birliği ülkelerinin neredeyse tümünde, Türkiye gündemin birinci maddesine oturdu. Helsinki zirvesinin en sıcak konusunu ve birinci maddesini Türkiye oluştururken, AB liderleri, savunma ve güvenlik kimliği ile ilgili nihai kararı Helsinki'de onaylayacak.

AB'nin gündeminde tartışmalı geçmesi beklenen iki ayrı konu daha bulunuyor. Bunlardan biri, halen İngiltere'nin direndiği vergi konusu, ikincisi ise Çeçenistan ve Rusya'ya yönelik olası yaptırım kararı.

İŞTE GÜNDEM

AB'nin gündeminde şu konular yer alıyor:

1- Tartışma çıkacak

En tartışmalı geçecek konu Türkiye'nin adaylığı ile ilgili olacak. Yunanistan'ın Kıbrıs ve Ege sorunları konularındaki talepleri nedeniyle bu konudaki karar son dakikaya kaldı. Türkiye konusunda birbirine girecek taraflar son hazırlıklarını tamamladı.

2- Genişleme başlıyor

AB, 6 aday ülkeyle müzakerelere başlama kararı alacak. İki yıl önce Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Estonya ve Kıbrıs Rum Kesimi ile müzakereleri başlatma kararı alan AB, yarından itibaren Slovakya, Malta, Romanya, Bulgaristan, Letonya ve Litvanya ile müzakerelerin başlamasını onaylayacak.

3- Kararlarda oy çokluğu

AB, kendini yeni üye ülkelere hazırlamak amacıyla, Hükümetlerarası Konferans'ın gerçekleşmesi kararı da alacak. Konferans, 2000 yılında gerçekleşecek ve Fransa'nın dönem başkanlığının sonunda sonuçları açıklanacak. İlk üyenin 2002 yılında alınmasının hazırlıkları yapılacak. AB içinde kararların oy birliği ile değil, oy çokluğu ile alınması ve büyük ülkelerin oy hakkının genişletilmesi gibi konular açıklığa kavuşturulacak.

4- Avrupa ordusu

Avrupa Güvenlik ve Savunma Kimliği'ne yeşil ışık yakılacak. AB, kendi savunma ve güvenlik sistemini kuracak. AB dışındaki ülkelerin karar mekanizması içinde yer almaması benimsendi. 50 bin kişilik bir Avrupa ordusunun kurulmasının 2003'e kadar tamamlanması kararı alınacak.

5- Vergi uyumu

Vergi uyumu ile ilgili tartışmaların da sıcak geçmesi bekleniyor. Bu konuda Euro grubu içinde yer almayan İngiltere'nin direnişi söz konusu.

6- Çeçenistan konusu

Çeçenistan ve Rusya'ya yönelik yaptırımlar konusu da AB'nin Helsinki zirvesinde ele alınacak olan konular arasında yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!