Avrupa'da Euro telaşı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada Euro telaşı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24, 2001 01:40

12 Avrupa ülkesi, ortak para birimi Euro için geri sayıyor. 1 Eylül'den itibaren barış zamanının en büyük lojistik operasyonuyla bankalara 600 milyar Euro dağıtılmaya başlanacak.

1 Ocak 2002 tarihinden tek para birimi uygulamasına geçecek olan Avrupa Birliği'ni şimdiden Euro telaşı sardı. Alman Markı, Fransız Frangı ve diğer 10 ulusal para biriminin yerini alacak Euro'nun kaos yaşatmaması için olağanüstü güvenlik önlemleri alınıyor.

Yılbaşından itibaren Finlandiya'dan Girit'e kadar Ekonomik ve Parasal Birlik (EMU) üyesi 12 Avrupa ülkesinin tek para birimi Euro olacak. 1 Eylül, barış zamanın en büyük lojistik operasyonu başlayacak. Zırhlı araçlar, bankalara Euro banknotları ve madeni paraları dağıtacaklar. Bazı ülkelerde yeterli zırhlı araç bulunmadığından ordudan destek istenecek, soygunlara karşı sıkı önlemler alınacak.

Bankalar da müşterilerine Euro dağıtımına başlayacaklar. 31 Aralık tarihinden sonra alışverişe giden Avrupalılar, eski paralarla ödeme yapıp, karşılığını Euro olarak alacak. Ancak para değiş-dokuşunu üstlenecek mağazalar, normalden 20-25 misli nakit bulundurmak zorunda kalacaklarını, bazı perakendecilerin bu nedenle yılın en faal dönemi olan Noel öncesinde ve yılbaşında kepenk indirebileceği uyarısında bulunuyor. Ve 2 aylık bir geçiş döneminden sonra alışverişlerde tamamen Euro geçerli olacak. Para dağıtma operasyonu ve Euro'ya geçiş 43 milyar dolara malolacak.

Euro'ya geçişin başarıyla gerçekleşmesi için bazı bankalar, yılbaşından itibaren çalışanların izinlerini askıya aldı. Bazı bankalar ise hazırlıklı olmaları için para çuvallarını taşıyacak elemanlarını sağlık kulüplerine yollamaya başladı. Çünkü herhangi bir aksaklığın, nakit sıkıntısının büyük bir kaosa dönüşmesinden endişe duyuluyor.

Mafyanın gözdesi 500 Euro

12 AB ülkesinde 1 Ocak 2002'nin ilk saatlerinde 50 milyar adet bozuk para ve 14.5 milyar adet banknot tedavüle çıkarılacak. Euro'nun piyasaya sürüleceği bu güne ‘E-Day’ adı veriliyor.

Bozuk paraların bir yüzünde, Lüksemburg hariç, bütün ülkelerin ulusal sembolleri bulunacak. Bozukluklar 1 Cent'ten 2 Euro'ya kadar uzanıyor. Bunların değerleri şöyle: 1, 2, 5, 10, 20, 50 Cent, 1 ve 2 Euro.

500 Euro, 425 dolar değerinde olduğu için şimdiden ‘gangsterlerin banknotu’ olarak anılıyor. Bu paraların hepsi aynı tasarıma sahip ve arka yüzlerinde Avrupa'daki köprülerin resimleri var.

Euro ne zaman tedavülde olacak

Euro 1 Ocak 1999 tarihinden itibaren kaydi para olarak (hesaben) kullanılmaya başlandı. 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren ise ortak para birimi olarak uygulanacak.

Euro hangi para birimlerinin yerini alacak

Alman Markı, Fransız Frankı, İtalyan Lireti, Belçika Frangı, İtalyan Lireti, Belçika Frangı, Hollanda Florini, Lüksekburg Frangı, İspanyol Pezetası, Portekiz Esküdosu, İrlanda Lirası, Avusturya Şilini, Fin Markası ve Yunan Drahmisi'nin yerini alacak.

Milli paralar ne zaman tedavülden kalkacak.

Almanya dışındaki 11 Euro ülkesinde 28 Şubat'a kadar milli paralarla işlem yapılabilecek. Almanya'da ise işlemler 1 Ocak 2002 itibariyle Euro ile yapılacak.

Avrupa ulusal para birimleri ne zamana kadar Euro'ya çevrilebilir

En geç 30 Haziran 2002 tarihine kadar Mark, Frank gibi banknotların Euro'ya çevrilmesi gerekiyor.

AB üyesi olan ancak EMU üyesi olmayan ülkeler hangileridir

İngiltere Sterlin uygulamasına devam edecek. Danimarka'da Euro'ya geçiş referandumla reddedildi. İsveç ekonomisi ise Euro'ya henüz hazır değil.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!