Avrupa ülkelerinden Kuzey Irak'a diplomatik önem

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ülkelerinden Kuzey Iraka diplomatik önem
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2007 11:08

HOLLANDA’nın Kuzey Irak’taki Erbil kentinde konsolosluk açmaya karar verdiği, ayrıca bu bölgedeki projeler için 46 milyon Euro’luk bütçe ayırdığı belirtildi.

Haberin Devamı

İngiltere’nin Erbil’de konsolosluk açmasından sonra Yunanistan ve Rusya da konsolosluk açmak için hazırlıklarını tamamladı. Son olarak Hollanda’nın da Erbil’e konsolosluk açmaya ve önemli sağlık projelerini bölgede uygulamaya karar verdiği belirtildi. Yerel Kürt hükümetinin Sağlık Bakanı Dr. Zıryan Osman, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği’nin internet sitesine Hollanda’nın önümüzdeki ay bölgede konsolosluk açacağını belirterek, Hollanda Hükümeti’nin Kürt Bölgesine tespit ettiği konsolosun kendilerinden sağlık projeleri ile ilgili öncelikli ihtiyaçları içeren bir liste hazırlamasını istediğini söyledi. Hollanda Hükümeti’nin Kuzey Irak için sağlık ve diğer hizmet projeleri için 46 Milyon Euro’luk bütçe ayırdığını söyleyen Osman, “Hollanda, her bir sağlık projesinin 1 milyon doları aşmamasını şart koştu. 1 milyon doları aşacak projenin yüzde 60’ını Kürt Hükümeti karşılayacak. Hollanda Hükümeti’nin belirlediği Erbil Konsolosu’nun talebi üzerine Hollanda Kraliçesine bölgenin sağlık ihtiyaçlarıyla ilgili kapsamlı bir rapor sunduk” dedi.

Haberin Devamı

15 ÜLKEDE KÜRT YÖNETİM TEMSİLCİLİĞİ

Bu arada Kuzey Irak’taki yerel Kürt Hükümeti, aralarında Almanya, Fransa, İsveç, İsviçre, Belçika, Hollanda ve Danimarka gibi bir çok Avrupa ülkesinin bulunduğu ‘Kürdistan Bölge Hükümeti Temsilciliği’ açılması için çalışma başlattı. Yerel Kürt Hükümeti’ndeki ’Başbakanlık Dış ilişkiler’ sorumlusu Felah Mustafa, açılması planlanan temsilciliklerin Irak konsoloslukları bünyesinde olacağını ancak Kürt temsilcilik büroları ve diplomatik misyonlarının ayrı olacağını söyledi.

Mustafa, bu konuyu Irak Dışişleri Bakanlığı ile konuyu görüşmediklerini belirterek, “Önümüzdeki günlerde bu konuyu Iraklı yetkililerle görüşeceğiz. Irak yönetiminin Kürt temsilcililerine yasal statü vereceğini tahmin ediyoruz. Açacağımız temsilcilikler o ülkelerin Kürdistan Bölgesi’ne (Kuzey Irak’ı kastediyor) siyasi ve ticari konularda yaklaşımları ve Kürtler ile olan tarihi ilişkileri göz önünde bulunduracak ve Kürt mültecilerin durumu üzerinde de duracak” dedi.


 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!