Avrupa ülkeleri darbe gecesi yanlış yaptı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa ülkeleri darbe gecesi yanlış yaptı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2017 13:24

Belçika’nın Türkiye kökenli federal milletvekili ve Saint- Josse Belediye Başkanı Emir Kır, 15 Temmuz darbe girişimine Avrupa’nın geç ve kısık sesle tepki vermesinin Türkiye ile ilişkilerde derin yara açtığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRK halkının darbecilere direnişinin ‘destan’ olduğunu, ancak Türkiye’nin bunu Avrupa’ya yeteri kadar anlatamadığını belirten Emir Kır, “15 Temmuz direnişi, demokrasi tarihine düşülen bir nottur. Bir kere böylesi bir olay, tarihte çok az rastlanabilecek sosyolojik reflekstir. Bu kadar insanın sıcağı sıcağına demokratik tepkilerini göstermeleri, tavır koymaları eşine az rastlanabilecek bir vakadır” dedi.

HALK KENDİLİĞİNDEN HAREKETE GEÇTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın henüz çağrıda bulunmadığı saatlerde halkın, emniyet güçleri birlikte askerlerin önüne geçmesinin demokratik bir refleks olduğunu dile getiren Kır, “Üç darbe yaşamış bir toplum söz konusu. Nesilden nesile geçmiş bu tecrübeler, acılar. Türk milleti ihtilalin önünde dik durdu. Bu duruşa siyasi partileri de ekleyebiliriz. Çünkü o günlerde büyük bir dayanışma oldu. Parti farkı gözetmeksizin insanlar el ele verdiler, demokratik müesseseleri ve Meclis’i korumak için” dedi.

Haberin Devamı

AVRUPA YANLIŞ YAPTI
Darbe gecesi yaşamını yitiren yüzlerce insana rağmen Avrupa’nın acılara mesafeli ve kısık sesli bir tavır sergilemesinin kabul edilemeyeceğini kaydeden Emir Kır, şöyle dedi:
“Ama maalesef bu konudaki destek mesajları ne Belçika’dan, ne de diğer Avrupa ülkelerinden geldi. Gelse de düşük volümde kaldı. Bu dünya demokrasi tarihi açısında bir eksikliktir. Darbe sonrası Türkler sık sık bizlere ‘Niçin Avrupa ülkeleri bizimle dayanışma içerisinde olmadı?’ diye sordu. Fazla ses gelmedi veya geç geldi Avrupa’dan. Bu derin bir yaradır. Bu bizleri de üzdü. Çünkü sıcağı sıcağına insanların dostlarından beklediği dayanışma mesajlarıdır. Bu mesajların geç gelmesi ve mesafeli olması hoş olmadı. Ve sonuç olarak bunlar Avrupa ile Türkiye arasında bir ‘iz’ bıraktı. 15 Temmuz demek, Türk milletinin Cumhuriyet’e ve demokrasiye sahip çıkışı demektir. Atatürk’ün kurduğu cumhuriyete, millet sahip çıktı. Türkiye Cumhuriyeti’nin verdiği en önemli sınavlardan birisi oldu.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!