Avrupa’nın sınırı Türkiye’nin doğusu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’nın sınırı Türkiye’nin doğusu
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2005 01:59

Avrupa Parlamentosu’nda konuşan AB dönem başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, Avrupa’nın sınırının Türkiye’nin doğusu olduğunu söyledi. Straw, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin rolüyle ilgili bir soruya ise ‘Türkiye’de askerler Atatürk’ten bu yana tarihi bir rol üstleniyor’ yanıtını verdi.

LONDRA’daki terör saldırılarından birkaç gün sonra Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komisyonu’nda soruları yanıtlayan İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, ‘AB’nin sınırı Türkiye’nin doğusunda biter’ dedi.

Straw, Türkiye’ye ‘kaba’ davranılmaması gerektiğini söyleyerek, ‘Türkiye’yi uzaklaştıracağımıza yanımıza almalıyız. Türkiye ile müzakereler 3 ekimde başlayacak ve bu müzakereler diğer ülkeler ile nasıl yapıldıysa Türkile ile de öyle yapılacak’ dedi. Straw, Romanya, Bulgaristan, Hırvatistan ve Türkiye ile ilgili kararların AB Konseyi tarafından alındığını hatırlatarak, ‘Eski Yugoslav devletlerini ise hazmetme sorunumuzu giderdikten sonra ele almalıyız’ dedi.

ASKER Türkiye’de TARİHİ ROL OYNUYOR

AP milletvekillerinin ‘AB’nin sınırı nerede bitecek? Genişleme devam etmeli mi?’ şeklindeki sorularını cevaplandırdı. Straw, genişleme sürecinin ‘Mıknatıs etkisi’ yaptığını, diğer ülkelere demokratikleşme getirdiğini belirterek, ‘Bu sürece devam etmeliyiz. Özellikle de Türkiye’ye olan taahhütlerimizi yerine getirmeliyiz’ dedi. Straw,

AP üyesi Macar Gyorgy Schöpflin İngiliz bakana, Türkiye’de demokrasinin olmadığı ve askerlerin yönetimde etkisi olduğuna dair bir soru yöneltti. sordu. Straw ise, Türkiye’de askerlerin Atatürk’ten bu yana ‘tarihi bir rol’ üstlendiğini hatırlattı ve şöyle konuştu: ‘Türkiye’nin stratejik olarak çok büyük bir önemi var. Stratejik olarak bakarsak, Türkiye mutlaka AB üyesi olmalı. Dünya artık istikrarlı değil. Türkiye ya batıya dahil olacak, ya da doğuya. Şimdi size soruyorum siz hangisini tercih edersiniz? Macaristan nasıl AB’ye üye olduysa Türkiye de öyle üye olacak. Türkiye’nin önüne farklı kriterler koyamayız. Macaristan gibi Türkiye de Kopenhag kriterlerini yerine getirerek üye olacak. Kopenhag kriterleri bağlamında ayrımcılık yapamayız’.

Straw ayrıca düzenlenen basın toplantısında AB’nin Türkiye’ye karşı yükümlülüklerini olduğunu hatırlattı ve ‘Bu yükümlülüğümüzü yerine getirmeliyiz. Genişleme konusunda hız kesilmemeli’ dedi.

Öpücüklü selam

Londra saldırılardan beş gün sonra Avrupa Parlamentosu’nda Londra’daki terör eylemlerinden, İngiltere’nin Irak planlarına kadar pek çok soruya açıklık getiren AB dönem başkanı İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, temsilcileri ‘öpücük’ yollayarak selamladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!