Avrupa’da zehirli yumurta paniği

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da zehirli yumurta paniği
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2011 00:00

Almanya’da üretilen ve zehirli diyoksin maddesi içerdiği endişesiyle panik yaratan yumurtaların Hollanda’ya da ihraç edildiği yönündeki iddialar panik yarattı. Bu yumurtaların mayonez gibi endüstriyel gıda ürünlerinde hammadde olarak kullanıldığından şüpheleniliyor. Yumurtaların ya da yumurtalı ürünlerin diğer ülkelere de satılmış olmasından endişe ediliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Komisyonu’nun Sağlıktan Sorumlu Üyesi John Dalli’nin sözcüsü Frederic Vincent, “Yumurtalara diyoksin bulaşıp bulaşmadığını bilmiyoruz” dedi. Sözcü ihraç edilen yumurtaların doğrudan kullanıma sunulmak yerine sanayide kullanıldığını belirtti.

 

Yumurtaların adı açıklanmayan iki Hollandalı şirket tarafından mayonez ve hazır kek gibi ürünlerde hammadde olarak kullanıldığı tahmin ediliyor.

 

Avrupa Komisyonu’nun son direktiflerine göre kirlenmiş hayvansal gıda ürünlerinin diğer AB üyesi ülkelere ya da üçüncü ülkelere ticareti ya da ihracı yasak.

 

Almanya Tarım Bakanlığı daha önce yaptığı açıklamada 136 bin adet yumurtanın Saksonya-Anhalt eyaletinden Hollanda’ya gönderildiğini belirtmişti. Ancak Almanya’da yıllık toplam 10 milyar yumurta üretildiği düşünüldüğünde bu rakam çok küçük görünüyor.

 

Haberin Devamı

Almanya’da ise yumurtalarla ilgili panik dolayısıyla dün kuzeybatıda bulunan Aşağı Saksonya eyaletinde 1,000’den fazla fabrikada üretim durdurulmuştu. Yetkililer söz konusu yumurtalar üzerinde testlerin sürdürüldüğünü bildirdi. Almanya’da 375 bin yumurta üretim tesisi bulunuyor.

 

Bakanlık Sözcüsü Holgel Eichele, bakanlar kurulu toplantısında yaptığı açıklamada “Başka AB üyesi ülkelere yumurta gönderildiğine dair bilgi sahibi değiliz” dedi.

 

Diyoksin kirlenmesinin kaynağını hala bilmediklerini ifade eden Eichele, acele sonuçlara varmaktan kaçınılmasını isteyerek itidal çağrısı yaptı.

 

Yumurtalardaki kirlenmenin bir Alman şirketi tarafından dağıtılan zehirli yemlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Toplamı 3 bin ton civarında olan bu yemlerin Almanya’nın beş eyaletinde 25 hayvan yemi üreticisine satıldığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!