Avrupa alarmda

Güncelleme Tarihi:

Avrupa alarmda
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2015 19:42

Paris’te dün geceki terör saldırılarının ardından Avrupa’da güvenlik alarmı verildi. Fransa’ya komşu ülkeler sınır güvenliğini arttırırken, Almanya, İngiltere, Belçika gibi ülkelerde hükümetler kriz toplantısı yaptı. Saldırılara dünyanın dört bir yanından kınama mesajları yağdı.

Haberin Devamı

FRANSA’nın başkenti Paris’te önceki gece terör örgütü IŞİD tarafından düzenlenen çoklu saldırıların ardından Avrupa alarm haline geçti. Almanya, İngiltere, Belçika, İspanya, Avusturya gibi ülkelerde hükümetler kriz toplantısı yaptı. Serbest dolaşım sağlayan Schengen anlaşmasına rağmen Fransa’ya komşu İtalya, Hollanda, Belçika gibi ülkeler sınır güvenliklerini arttırırken, diğer Avrupa ülkelerindeki havalimanlarında da ek önlemler alındı. Fransa, dünyanın dört bir yanındaki elçilikleri, konsoloslukları ve temsiliklerinde güvenlik önlemlerini arttırdığını açıkladı. 

Almanya: Angela Merkel hükümeti, resmi dairelerde Paris ile dayanışma için bayrakları yarıya indirme kararı aldı. Saldırganların ‘özgürlükleri’ hedef aldığını söyleyen Merkel, “Sadece Paris’i değil, hepimizi hedef aldılar” dedi. Merkel, Berlin’deki Fransa Büyükelçiliği’ne giderek taziye defterini imzaladı. 

Haberin Devamı

İngiltere: Başbakan David Cameron, Paris’teki saldırıların ardından alınacak önlemleri ve yanıtı görüşmek üzere Cobra diye anılan acil kriz komitesi Cobra’yı topladı. Paris’teki saldırıları ‘vahşi ve hain’ diye tanımlayan Cameron; “IŞİD’in evrildiği açık. Toplu ölümlü saldırılara karşı yeni bir planlama ve koordinasyon gerektiği anlaşılıyor” dedi. Cameron, “Bu zehirli ve radikal ideolojiyi kazımak için çabalarımızı iki misline çıkaracağız” diye konuştu. Londra Metropolitan Emniyet Müdür Yardımcısı Mark Rowley, ülke çapında güvenlik önlemlerini attırdıklarını söyledi.‘Paris’e gitmeyin’  

Hollanda: Başbakan Mark Rutte, Hollanda’nın IŞİD ile ‘savaşta’ olduğunu söyledi. Rutte, “Değerlerimiz ve hukukun üstünlüğü onların fanatikliğinden güçlüdür. IŞİD bizim düşmanımız. IŞİD ile savaş halindeyiz. Bir ülke, ya da İslam inancıyla savaş halinde değiliz” dedi. 

İtalya: İtalya İçişleri Bakanı Angelino Alfano, havalimanı, liman ve karayollarında sınır güvenliğini arttırdıklarını belirterek özellikle de Fransız sınırında kontrolleri sıklaştırdıklarını söyledi. 

Belçika: Başbakan Charles Michel, gerek olmadığı sürece vatandaşlarından Paris’e gitmemelerini istedi. Hızlı trenle Brüksel ve Paris’in arası yaklaşık 1.5 saat. Belçika, sınırlarda özellikle de Fransa sınırında güvenliği arttırdığını açıkladı. Yunanistan: Başbakan Aleksis Çipras, “Eğer değerlerimizden vazgeçer, Avrupa’da korku içinde yaşamaya başlarsak, teröristler bizi yenmiş olur” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!