Atina'nın Kosova planı ABD'yi kızdırdı

Güncelleme Tarihi:

Atinanın Kosova planı ABDyi kızdırdı
Oluşturulma Tarihi: Mart 29, 1999 00:00

Haberin Devamı

Atina, Kosova'ya Rus askeri ağırlıklı barış gücü gönderilmesini içeren bir barış planı hazırladı. ABD Başkanı Bill Clinton bu plana sert tepki gösterdi.

Simitis hükümeti Nato bombardımanının durdurulup yeniden müzakerelerin başlaması için ittifakla Yugoslavya arasında arabuluculuğa soyundu. Atina, Yugoslavya Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç'ten gelen talep üzerine devreye girdi ve ağırlığını Rus askerlerinin oluşturacağı bir barış gücünün Kosova‘ya gönderilmesi için bir plan hazırladı.

NATO operasyonu devam ederken Atina’nın Rusya'nın Balkanlara inmesini sağlayarak bir bir plan hazırlaması Washington'da sert tepki yarattı. ABD Başkanı Bill Clinton, Yunanistan Başbakanı Kostas Simitis'e bir mektup gönderdi. Clinton, Simitis'e tüm NATO müttefiklerinin alınan kararlar doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini bildirerek Yunan hükümetinin tutumundan rahatsız olduğunu duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanı Madeline Albright da Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'yu telefonla aradı ve NATO kararlarına saygı gösterilmesini istedi. ABD'nin Atina Büyükelçisi Nichols Burns de dün Yunan Dışişleri Bakanı Papandreu ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannos Kranidiotis‘le görüşerek ABD‘nin beklentisini bir kez daha vurguladı.

ROMA-ATİNA EKSENİ

Yunanistan, Miloseviç'ten gelen talep üzerine son 48 saat içinde daha da aktif bir rol üstlendi. Atina bir yandan Brüksel diğer yandan da Roma ve Balkan başkentlerinde diplomatik atağa kalktı.

Yunan Hükümeti, öncelikle Roma'yla temasa geçti. Atina müzakerelerin yeniden başlamasını sağlamak için Belgrad'a bir Yunan-İtalyan ortak heyeti göndermeyi teklif etti.

Yunanistan, Brüksel‘de de girişim yaparak Avrupa Birliği'nin de bölgeye bir heyet göndermesini istedi. Ayrıca Balkan Konferansı'nın harekete geçmesini ve Ankara, Sofya ve Bükreş'in katılımıyla bir kriz heyetinin oluşturulmasını teklif etti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!