Atina’da F-35 sevinci

Güncelleme Tarihi:

Atina’da F-35 sevinci
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2024 07:00

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’ye F-16 satışıyla birlikte Yunanistan’a en fazla 40 adet F-35 savaş uçağı satışı için Kongre’ye eş zamanlı bildirimde bulundu.

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanlığı bildirimde “Önerilen bu satış, ABD’nin dış politikasını ve ulusal güvenlik hedeflerinin destekleyecektir. F-35 satışı, bölgedeki temel askeri dengeleri değiştirmeyecektir” denildi.

3-4 adet HİBE FIRKATEYN

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’e bir mektup gönderdi. Miçotakis açıklamasında “Bugün (önceki gün) Yunanistan’ın savunması ve diplomasisi için önemli gündür. Blinken mektubu, Yunan-Amerikan ilişkilerinin stratejik derinliğini teyit etmektedir” dedi. Miçotakis, Blinken’ın F-35’lerin yanı sıra ABD’nin Yunanistan’a fırkateyn (3 veya 4 adet sahil muhabere gemisi) 2 adet C-130 tipi  nakliye uçağı, 60 adet zırhlı muharebe aracı ve çeşitli askeri malzeme hibe edeceğini mektubunda belirttiğini de açıkladı.Yunanistan’ın ABD’den F-35 alımıyla ilgili pazarlığın en az bir yıl sürmesi bekleniyor. Atina ilk aşamada 20 adet, toplamda 40 adet F-35 için talepte bulunmuştu. Maliyetin 8.6 milyar dolar olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!