Atina'da cami inşaatı tartışması

Güncelleme Tarihi:

Atinada cami inşaatı tartışması
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2009 14:28

Yunanistan Müslüman Birliğinin yıllardır plan aşamasında olan Atina'da cami inşaatını öngören kararın hayata geçirilmesi için Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas'a mektup gönderdiği bildirildi.

Ta Nea gazetesi, cami inşasıyla ilgili tüm bakanlıkların konunun kendi yükümlülükleri altında olmadığı gerekçesini öne sürmeleriyle projenin “çekmecede” kaldığını kaydetti.

Gazete, konunun çözüme ulaşması için Atina ile Pire kentlerinin içinde yer aldığı Atika bölgesinde yaşayan yaklaşık 700 bin Müslüman'ı temsil eden Yunanistan Müslüman Birliğinin, Papulyas'a, “Devlet, Müslüman cemaatini hiç umursamadığı gibi, uyumlu bir beraberlikle de ilgilenmiyor” ifadesine yer verilen bir mektup gönderdiğini yazdı.

Ta Nea, Atika'da cami bulunmaması nedeniyle 130 kadar apartman dairesinin mescit olarak kullanılmakta olduğunu da belirtti.
Öte yandan, Yunan polisinin geçen Salı günü yaptığı asayiş operasyonu sırasında, evrak kontrolü yapılırken üzerindeki Kur'an-ı Kerim'i yırttığını iddia eden bir göçmenin, kimliği açıklanmayan polisten davacı olduğu bildirildi.

İddia üzerine geçen Perşembe ve Cuma günleri protesto gösterileri yapan göçmenler ile halk ve polis arasında arbede yaşanmıştı.
Yunanistan'da ilk defa Müslüman göçmenler ile bu tür olayların yaşandığı belirtilen haberlerde, park halindeki araçlara saldıran ve Atina merkezini adeta savaş alanına çeviren göçmen grupların 75 araçta maddi hasar meydana gelmesine yol açtıkları kaydedilmişti.
Olaylarda, 7 göçmen ile 7 polisin yaralandığı, 46 kişinin de gözaltına alındığı belirtilmişti.

Haberlerde, gösterilere katılan göçmenlerin Atina'da cami inşa edilmesi taleplerini dile getirdikleri vurgulanmıştı.

Bu arada, geçen Cumartesi günü sabaha karşı maskeli şahıslardan oluşan bir grubun kent merkezindeki Atiki Meydanı'nda göçmenler tarafından mescit olarak kullanılan bir apartmanın giriş katı dairesine, yanıcı madde içeren bidonlar ile üstüpü attığı bildirilmişti.
Çıkan ufak çaplı yangın ve yoğun duman nedeniyle Bangladeş uyruklu oldukları belirlenen 5 göçmenin solunum zorlukları ile cam kırıklarından yol açtığı yaralanmalarla hastaneye kaldırıldıkları açıklanmıştı.
Söz konusu gelişmelere yer veren Elefterotipiya gazetesi, Müslüman toplulukları temsilcilerinin değerlendirmelerine de yer verdi.
Müslüman temsilcileri, “Yaşananlar bizi çok üzdü. Her gün tehdit ediliyoruz. Yunanlılar ve polisler, göçmenlerle dalga geçiyor, tutukluyor ve sınır dışı ediyorlar. Hapis hayatı yaşıyoruz. Elimizde belgelerimiz olmadığı ve de işsiz olduğumuz için başka ülkeye de gidemiyoruz” diye konuştular.
Apoyevmatini gazetesi ise Müslüman Derneği Başkanı Mehmet İmam'ın göçmenler ile polis arasında yaşanan olaylar hakkında “Perşembe ile Cuma günü yapılan gösterilerde, göçmen grupları arasında Müslüman ülke büyükelçiliklerinden insanlar gördüm. Ama kim meydana gelen hasar ve yapılan gözaltılar için sorumluluğu üstlenecek?” ifadesini kullandığını yazdı.

Gazete, İmam'ın, tüm bu olayların provokatörlerin işi olduğu düşüncesini taşıdığını kaydettiği haberinde, Kur'an-ı Kerim'in bir polis memuru tarafından yırtılmış olması olasılığına da şüpheyle yaklaşıldığını belirtti.

To Vima gazetesi, Kur'an'ın bir polis memurunca “aptalca” bir hareketle yırtılmasının ardından göçmenlerle yaşanan gerilimin hükümeti konu hakkında düşünmeye sevk ettiğini ve yeni olayların yaşanmasından endişe duyulduğunu yazdı.

Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının geçen Pazar günü yurt dışındaki büyükelçiliklere “tetikte olmaları” çağrısında bulunduğunu da kaydetti.

To Vima, “dondurulmuş” halde bulunan Atina'da cami ve Müslüman mezarlığı inşa kararının olaylar sonrasında tekrar gündeme geldiğini belirtti.

Yunanistan'da son 11 yıldır başkent ve çevresinde yaşayan Müslümanların ibadetleri için bir cami ile mezarlık yapımı tartışılıyor.
Parlamentonun ilki 9, ikincisi 2 yıl önce olmak üzere iki kez cami inşası için karar almasına ve Yunanistan Kilisesi'nin gerek cami, gerekse mezarlığın yapılmasına destek verdiği yönündeki açıklamalarına rağmen, bu alanda herhangi bir gelişme kaydedilmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!