Atina Londra arasında ‘Mermer’ pazarlığı

Güncelleme Tarihi:

Atina Londra arasında ‘Mermer’ pazarlığı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2023 07:00

İngiltere’deki British Museum’da sergilenen Elgin Mermerleri’nin Yunanistan’a dönmesini talep eden ancak olumsuz yanıt alan Atina, bu defa “yerine başka koleksiyon verelim” teklifinde bulundu.

Haberin Devamı

Milattan önce 5’inci yüzyıla ait Elgin Mermerleri’nin ülkeye dönmesi için yoğun çaba sarf eden Yunanistan, ilk girişiminde olumlu yanıt alamadığı İngiltere’ye ısrarını sürdürüyor. Kültür Bakanı Lina Mendoni, Elgin Mermerleri’nin Yunanistan’a iade edilmesi halinde müzede oluşacak “boşluğu doldurmak” için en büyük hazinelerinden bazılarından ayırmaya hazır olduklarını söyledi.

‘BOŞLUĞU DOLDURURUZ’

Yunan Bakan, “Yunanistan, boşluğu dolduracak önemli antikalardan oluşan dönüşümlü sergiler düzenlemeye hazır” ifadelerini kullandı. Mendoni, İngiltere’de yapılacak sergilerin müzeye turist çekmeye devam edeceğini ve sürekli yenileneceklerini söyledi.

MÜZE MÜDÜRÜ OLUMLU

British Museum’un müdürü George Osborne, seleflerinin aksine uzun yıllardır devam eden bu sorunla ilgili daha yapıcı bir yaklaşıma sahip. İngiliz milletvekillerine seslenen Osborne, Yunanistan’dan hiç çıkmamış ve daha önce hiç sergilenmemiş bazı eserler karşılığında Elgin Mermerleri koleksiyonunun Yunanistan’a gönderilmesi yönünde bir ortaklık kurulabileceğini söylemişti.

Haberin Devamı

Atina Londra arasında ‘Mermer’ pazarlığı

TÜRKİYE DE ESERLERİN İADESİNİ İSTEDİ

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Anadolu’dan İngiltere’ye kaçırılan eserler için birçok kez girişimde bulundu. British Museum’da sergilenen ve iadesi istenen eserler arasında Knidos (Datça) Aslanı, Nereidler Anıtı, Adıyaman Samsat Steli, gümüş kaplar ve pek çok tarihi varlık bulunuyor.

Atina Londra arasında ‘Mermer’ pazarlığı

KRİZ OLMUŞTU

Dönemin İngiltere Büyükelçisi Lord Elgin, o zamanlar Osmanlı toprağı olan Yunanistan’daki Akropolis ve Partheon tapınaklarından aldığı heykelleri 1801-1816 yılları arasında İngiltere’ye götürmüştü. Mermerlerin anavatanlarına dönüşü iki ülke arasında uzun süredir bir kültür krizi olurken, son olarak geçen kasım ayında İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis arasındaki görüşme Elgin Mermerleri tartışması nedeniyle son anda iptal edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!