Ateşkese söz kesildi

Güncelleme Tarihi:

Ateşkese söz kesildi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2005 01:21

Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde yapılan zirvede İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, dört yıldır devam eden şiddete son verilmesi açısından önemli bir adım atarak ateşkes sözü verdiler. Şaron, Abbas’ı Necef Çölü’ndeki villasına davet etti. Mısır ve Ürdün de İsrail’e büyükelçi yollama kararı aldı.

YASER Arafat’ın ölümünün ardından Mahmud Abbas’ın Filistin liderliğine seçilmesiyle Ortadoğu’da yeşillenen barış umudu dün ilk meyvesini verdi. Mısır’ın Şarm el-Şeyh kentinde buluşan İsrail Başbakanı Ariel Şaron ve Filistin Devlet Başkanı Abbas, birbirlerine ateşkes sözü verdiler.

Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ve Ürdün Kralı Abdullah’ın himayesinde yapılan zirve sonrasında Şaron ve Abbas ortak açıklama yaptılar. Şaron, ‘Bugün Başkan Abbas ile yaptığımız görüşmede Filistinlilerin nerede olursa olsun İsraillilere yönelik tüm şiddet eylemlerinin durdurulmasına karar verdik, İsrail de buna paralel olarak nerede olursa olsun Filistinlilere yönelik askeri operasyonlara son verecek’ dedi. Şaron, son dört yıldır kendilerine empoze edilen kanlı yola sırt çevirme fırsatı yakaladıklarını ancak radikal güçlerin, bu kırılgan barış fırsatına zarar vermek isteyebileceklerini söyledi. ABD’nin yeni Dışişleri Bakanı Condi Rice’ın bölgeye gerçekleştirdiği ziyaretten bir gün sonra yapılan zirvede Şaron, aralarında İslami Cihad ve Hamas militanlarının da bulunduğu yüzlerce Filistinli mahkumun serbest bırakılacağını yineledi. ABD Başkanı George W.Bush da ikiliyi Beyaz Saray’a davet ederken, Şaron da Filistinli muhatabını Necef Çölü’ndeki çiftliğine çağırdı.

İLK ADIMLAR ATILDI

Filistin Devlet Başkanı Abbas da Şarm el-Şeyh’in daha önce de barış zirvelerine evsahipliği yapmış olmasına gönderme yaparak, ‘Bugün barış kentinde yeni bir barış fırsatı doğuyor, gelin onu koruyalım’ dedi. Zirvenin mimarı olan Mısır Devlet Başkanı Mübarek ise iki liderin bu buluşmanın gerçekleşmesi için gerçek ve samimi çaba gösterdiğini belirtti.

Sorunların büyük ve derin olduğuna dikkati çeken Mübarek, ‘Ancak imkansız değil. Eğer yol uzunsa bugün ilk adımı attık’ dedi. Hem Ürdün Kralı Abdullah hem de kendi adına konuştuğunu ifade eden Mübarek, Suriye-Lübnan barış yolu için de artık yeni umutlar olduğunu kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!