Atatürk'e bilgisayar azizliği

Güncelleme Tarihi:

Atatürke bilgisayar azizliği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Atatürk, Time dergisinin ‘‘20. yüzyılın en önemli 100 kişisi'' anketinde, hem birinci, hem de sekizinci sırada. Bilgisayar, Mustafa Kemal Atatürk ve Atatürk adlarıyla verilen oyları ayrı ayrı tasnif ediyor. Mustafa Kemal Atatürk, 66055 oyla birinci sırayı korurken, sekizinci sırada da Atatürk, 9562 oyla, oyların yüzde 2.77'sini almış gözüküyor.

Oylamanın elektronik olarak yapılması nedeniyle tasnifin de elektronik olarak yapıldığı ve isimlere göre oyların dağıldığı belirtiliyor. Böylece Atatürk'ün her iki isimle aldığı oyların toplamı 75 bin 617'ye ulaşıyor ve oy yüzdesi de 22.6 olarak gözüküyor.

‘‘Time Online'' yetkilileri de yaptıkları açıklamada, Atatürk'e verilen oyların ‘‘Mustafa Kemal Ataturk'' diye verilmesi gerektiğini, böylece oyların birinci sıraya gideceğini açıkladılar. Mustafa Kemal Atatürk'ten sonra dün en çok oyu ABD eski başkanlarından Franklin Roosevelt aldı. Roosevelt'e bir günde 1088 oy verildi.

Bu arada, şarkıcı Madonna'nın adının listeden çıkarıldığı belirtildi. ‘‘Time Online'' editörleri açıklamalarında, Madonna'ya liderler listesinde oy verenlerin ‘‘muziplik'' yaptıklarını belirttiler.

Öte yandan, oylamanın başladığı ilk günlerde sürekli olarak sonuçların verildiğini açıklayan Time Online ilgilileri, bundan sonra günlük sonuçların bir kez verileceğini ve bunun da New York saatiyle günün başlangıcında (TSİ 00.00) olacağını açıkladılar. Oylama önümüzdeki yılın şubat ayına kadar devam edecek.

RP'DEN YANIT

ANAP'ın, Time Dergisinin anketinde Atatürk için oy kullanmaları için yaptığı çağrıya, RP'den kaçamak yanıt geldi.

RP Genel Başkan Yardımcısı Rıza Ulucak, ANAP'lı Süleyman Hatinoğlu'nun, RP lideri Necmettin Erbakan'a yaptığı ‘‘Ata'ya oy'' çağrısı hatırlatılarak, ‘‘RP milletvekilleri olarak sizler, ankette Atatürk için oy kullanacak mısınız?'' sorusuna, kesin ifadeler kullanmak yerine, ‘‘Gerekirse katılırız, elbette veririz, niye vermeyelim'' şeklinde kesinlikten uzak esnek bir yanıt verdi. ‘‘Rıza Ulucak olarak siz oy verir misiniz?'' sorusuna da, önce ‘‘Olabilir'' diyen Ulucak, ısrarlı sorular üzerine ‘‘Veririm, bir mani yok'' karşılığını verdi. Ulucak'ın, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun bu özelliğinden hiç söz etmeyip, Atatürk'ün sadece, Sevr Antlaşması'na son vermesini ön plana çıkarması da dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!