Aspirin kalp krizi geçirenlerde gerekli

Güncelleme Tarihi:

Aspirin kalp krizi geçirenlerde gerekli
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2009 00:00

Aspirin’in düşük riskli ve sağlıklı kişilerde bir faydasının olmadığını söyleyen araştırmayla ilgili tartışmalar sürüyor. “Aspirin zararlı” sonucunun çıkarılmamasını söyleyen Prof. Dr. Karpuz, kalp krizi ve inme gerçirmiş hastaların Aspirini bırakmamaları uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

BARSELONA’da yapılan Avrupa Kardiyoloji Kongresi’nde açıklanan Aspirin’le ilgili bir araştırma hastaların kafasını karıştırdı. Araştırma, sağlıklı ve düşük riskli kişilerin kalp krizi veya inmeyi önlemek için Aspir’in almasının hiçbir anlamı olmadığını ortaya koydu. Ancak haberin basına yansımasıyla mutlaka aspirin içmesi gereken, kalp krizi veya inme geçirmiş, geçirme riski yüksek (hipertansiyon, diyabet hastaları vs) olanlar tedirgin oldu. Türk Kardiyoloji Derneği Basın ve Halkla İlişkiler Kurulu Başkanı ve Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Karpuz, bu hastaların Aspirin’i bırakmamaları konusunda uyarıda bulundu.
Sağlıklıya önerilmiyor
Prof. Dr. Karpuz, “Araştırmanın amacı düşük riskli hastalarda Aspirin’in önleyici etkisi varsa ortaya koymaktı. Varılan sonuç ise, kişinin kalp ve damar hastalığı belirtisi yoksa, yüksek derecede damar sertliği riskine sahip değilse bunları önlemek amacıyla Aspirin vermek faydalı değil. Biz zaten yüksek riskli ve özellikle geçirilmiş kalp damar hastalığı bulunanlara kullanın diyorduk. Ancak haberleri okuyan hastalar panikle bizi arıyor. Almayalım mı diye soruyor” dedi. Prof. Dr. Karpuz, “Sözkonusu araştırmanın “Aspirin zararlı” şeklinde değerlendirilmesinin büyük bir hata olacağını belirtti.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!