Askerlerin Ege zirvesi

Güncelleme Tarihi:

Askerlerin Ege zirvesi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ege ve Kıbrıs'da gerginlik giderek tırmanırken, Batı Avrupa Birliği toplantısı dolayısıyla Atina'ya gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile Yunan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Athanasios Covanis, 1 saat 15 dakika süren başbaşa bir görüşme yaptılar ve Ege sorunlarını bu kez Atina'da masaya yatırdılar.

İki taraftan da üçer generalin katıldığı görüşmede, sorunların çözümü yönünde önemli bir adım yine atılamadı. Ancak iki Genelkurmay Başkanı'nın görüşmeden birlikte çıkmaları ve kendilerini bekleyen gazetecilere dostluk mesajı vermeye özen göstermeleri dikkat çekiciydi. Karadayı ve Covanis, böylece Ege'de tansiyonu düşürmeye ve bir çatışma ihtimalini gündemden çıkartmaya çalıştıklarını ortaya koydular.

Birkaç ay önce NATO Genelkurmay Başkanlarının Brüksel'de yaptıkları toplantı sırasında sürpriz bir gizli görüşme yapıp, Ege'de Türk ve Yunan savaş uçakları arasındaki kovalamacaların azalmasını sağlayan iki Genelkurmay Başkanı, görüşmelerini bundan sonra da sürdürme kararı aldılar.

GİZLENEN BULUŞMA

Önceki akşam üzeri Atina'ya gelen Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı'yla Yunan Genelkurmay Başkanı arasındaki buluşma dün sabah Karadayı'nın kaldığı, Atina'ya 20 km uzaklıktaki tarihi Astereas Oteli'nde gerçekleşti. Son dakikaya kadar gizlenen görüşme 1 saat 15 dakika sürdü.

İki General görüşmeden birlikte çıktılar ancak açıklamayı sadece Org.Karadayı yaptı. Karadayı, Covanis'le ortak askeri konularda görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek görüşmeyi ‘son derece faydalı’ olarak nitelendirdi. ‘En azından karşılıklı olarak konuları masaya koyma imkanımız oldu’ diyen Karadayı, bundan böyle de BAB gibi toplantılardan istifade ederek konuları farklı açılardan tartışmak ve iyi bir istikamete götürmek istediklerini bildirdi. Konuşmasında olumlu bir hava yansıtan Karadayı, Covanis'e dönerek ‘kendisine teşekkür etmek istiyorum’ deyip elini sıktı. Karadayı'nın elini hararetle sıkan Covanis ise, Türk Genelkurmay Başkanı'nın sözlerine ekleyeceği birşey olmadığını belirtti.

Karadayı'nın ayrılmasından sonra sorularımızı cevaplayan Yunan Genelkurmay Başkanı, Türk Genelkurmay Başkanı ile buluşmasını ‘diyalog’ olarak kabul etmediklerini vurguladı. Görüş alışverişinde bulunduklarını söyleyen Covanis, görüşmedeki atmosferin olumlu olduğunu ve ileride tekrar bir araya gelecekelerini söyleyerek, Yunan tarafının da görüşmelerin sürdürülmesinden yana olduğunu belirtti.

DİYALOG MU?

Türk ve Yunan Genelkurmay Başkanlarının son dört ay içinde ikinci kez biraraya gelmelerinde ABD ve NATO büyük rol oynadı. Ancak, Covanis Yunanistan'ın başbakan, dışişleri bakanları ya da genelkurmay başkanları düzeyindeki buluşmaları diyalog olarak kabul etmediğini ve bu buluşmalarda hava sahası başta olmak üzere Ege sorunlarını tartışmayı reddettiğini ısrarla vurguladı.

Dünkü buluşmada, Covanis'in Karadayı'dan, Türkiye'nin hava sahası ve Kardak dahil Ege sorunlarını Uluslararası Adalet Divanı'na götürmesini istediği bildiriliyor. Diplomatik gözlemciler, sorunların çözümü yönünde bir adım atılmazsa da, gerek genelkurmay başkanları, gerekse dışişleri bakanları düzeyindeki görüşmelerin devamının Ege'de muhtemel bir çatışmayı önleyeceğeini vurguluyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!