Aşiretler PKK/YPG ile çatışıyor: Suriye’nin petrol bölgesi yine karıştı

Güncelleme Tarihi:

Aşiretler PKK/YPG ile çatışıyor: Suriye’nin petrol bölgesi yine karıştı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 27, 2023 07:00

Deyrizor vilayetinde Şam rejimine yakın Arap aşiretler ile terör örgütü PKK/YPG’nin kontrolündeki SDG arasında çatışmaların yeniden alevlendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Suriye’nin doğusundaki Irak’a komşu Deyrizor vilayeti çevresinde Şam rejimine yakın olduğu belirtilen Arap aşiretleri ile ana unsurlarını terör örgütü YPG/PKK’nın oluşturduğu SDG arasında yeni çatışmalar patlak verdi. SDG bölgede bir sonraki emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan ederken, Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi pazartesi günü başlayan çatışmalarda dün itibariyle 21’i Şam yanlısı Arap milisler olmak üzere en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

KOALİSYON UÇAKLARI HAVALANDI

Fırat nehrinin ikiye böldüğü Deyrizor vilayetinin batı yakası Şam rejiminin konrolü altında bulunurken, doğu yakası ise SDG hâkimiyetinde. Dün Fırat’ın doğusuna geçerek kente giren rejim yanlısı Arap savaşçılar geri çekilmeye zorlanırken, SDG’nin El Meyadin bölgesi ve Fırat Nehri çevresinde bulunan milislere ait mevzileri dronlarla hedef aldığı belirtildi. Bazı köylerden terör örgütünün kontrolü altındaki bölgelerin bombalandığı ve SDG’nin de buna karşılık verdiği, ayrıca ABD öncülüğündeki DEAŞ’a Karşı Uluslararası Koalisyon’a ait savaş uçaklarının bölge üzerinde uçtuğu aktarıldı.

Haberin Devamı

ABD ARAYA GİRMİŞTİ

Arap aşiretler ve SDG arasında 27 Ağustos’ta çatışmalar çıkmış, Arap milisler Deyrizor, Rakka, Haseke ve Münbiç bölgesindeki birçok köyü terör örgütlerinden arındırmıştı. Araplar sürecin devamında ise köylerden çekilerek ABD ile müzakere masasına oturmuş ve terör örgütü de bazı köyleri Arap aşiretlerine teslim etmişti. ABD yönetiminin DEAŞ’la mücadele adı altında desteklediği SDG’nin kontrolü altındaki Deyrizor bölgesinde nüfusun tamamı Araplardan oluşuyor.

BİLGİ NOTU

Arap aşiretler, Suriye’nin en zengin petrol yataklarına ev sahipliği yapan Deyrizor bölgesinde petrol gelirlerinin sadece SDG’ye gitmesinden ve yerel halkın hizmetlerden mahrum kalmasından şikâyetçi. Deyrizor, Arap bölgesi olmasına rağmen ABD’nin desteğiyle yıllardır SDG’nin işgali altında.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!