Aşireti terk etti

Güncelleme Tarihi:

Aşireti terk  etti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2011 00:00

Yemen’de bir aydır devam eden halk ayaklanmasında Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih’in üyesi olduğu ve en büyük desteği aldığı Haşit aşireti taraf değiştirdi ve muhalefetin saflarına katıldı.

Haberin Devamı

"KADDAFİ DESTEKÇİLERİNE SİLAH DAĞITIYOR"

Bir diğer büyük aşiret Bakil de desteğini çekince, Salih’in istifasını isteyen protestocular büyük güç kazandı. Haşit aşiretinin lideri Şeyh Hüseyin Bin Abdullah el Ahmar, başkent Sanaa ve Aden kentlerinde göstericilere ateş açılmasını kabul edemeyeceğini belirterek, iktidardaki Genel Halk Kongresi Partisi’nden de istifa etti. İki güçlü aşeretin onbinlerce mensubu dün başkent Sanaa’nın dışındaki Emran kasabasında sokaklara boşalarak Salih’in istifasını istedi. Haşit aşireti lideri Şeyh Ahmar, taraftarlarına, “Her onurlu Arap’ın görevi, bu rejimi devirmektir” çağrısında bulundu. Haşit aşiretinin taraf değiştirmesine polisin önceki gün Cuma namazı çıkışı Aden kentinde kalabalığa ateş açarak Haşit aşiretinden 4 kişiyi öldürmesi neden oldu. Salih, güvenlik kuvvetlerine bundan böyle göstericileri koruması yönünde emir verse de aşiret geri adım atmadı. Ülkenin kuzeyinde El Kaide, güneyinde ayrılıkçılar ve başkentte ise protestocular olmak üzere 3 cephede birden mücadele eden Salih, gücünü aşiretlerden alıyordu. Kendi aşiretinin bile desteğini çekmesi Salih’in düşüşünü hızlandıracak. 32 yıldır iktidarda bulunan Yemen lideri, 2013’teki başkanlık seçimlerinde aday olmayacağını açıklamış ancak muhalefeti tatmin edememişti.

Haberin Devamı

TUNUS’TA DÖRT ÖLÜ

ESKİ Devlet Başkanı Zeynel Abidin bin Ali’nin ülkeden kaçmış olması, Tunusluları rahatlatmadı. Geçici hükümete karşı bir süredir gerçekleştirilen protesto gösterilerinde dün, şiddet yaşandı. Başkent Tunus’ta toplanan göstericilerle güvenlik güçleri arasında çıkan çatışmalarda toplam 4 rejim muhalifi hayatını kaybetti. Tunus polisinin göstericilere ateş açtığı belirtilen olaylarda en az 70 kişi yaralanırken, yaklaşık 100 kişi de gözaltına alındı.

Cezayir de ayakta

ORTADOĞU Kuzey Afrika’yı altına alan protesto dalgasının Cezayir’e sıçramasını engellemek amacıyla 19 yıllık Olağanüstü Hal uygulamasını kaldıran Buteflika hükümeti, yine de gösterilerin önüne geçemedi. Başkent Cezayir’deki Şehitler Meydanı’nda toplanan yüzlerce gösterici, Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika’yı istifaya çağırdı. Çok sayıda polis, zırhlı araç ve helikoplerle göstericileri kontrol altına tutmaya çalıştı. Göstericiler hükümet karşıtı sloganlar attı ve hükümet istifa edene kadar her cumartesi eylemde olacaklarını duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!