Aşı olduktan sonra komaya girdi! Sebebi son derece nadir görülen bir durum çıktı

Güncelleme Tarihi:

Aşı olduktan sonra komaya girdi Sebebi son derece nadir görülen bir durum çıktı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2022 10:37

ABD'de AstraZeneca Kovid aşısı olduktan kısa bir süre sonra komaya giren kadının çok nadir görülen ciddi bir sendromu olduğu ortaya çıktı. Geçtiğimiz sene eleştiri oklarının hedefinde olan AstraZeneca aşısı bu yıl yeniden aşıyı kullanan ülkelerde tartışma konusu oldu.

Haberin Devamı

ABD'nin New York eylatinde yer alan Rochester kentinde yaşayan 2 çocuk annesi kadın geçtiğimiz Mayıs ayında AstraZeneca Kovid aşısı oldu.

BAŞ DÖNMESİ, SIRT AĞRISI, UYUŞMA

46 yaşındaki kadın aşı olduktan sonra kendinde bazı gariplikler hissetse de bunun aşının yan etkileri olduğunu düşünerek çok ciddiye almadı.

Baş dönmesi, sırt ağrısı, ayak parmaklarında ve dilinde uyuşma gibi reaksiyonlar gösteren kadın bir gün evindeyken aniden bayıldı.

KOMAYA GİRDİ

Acilen hastaneye kaldırılan kadın solunum cihazına bağlandı ve doktorlar komaya girdiğini söyledi. Çaresiz kadın 4 gün boyunca komada kaldı.

Aşı olduktan sonra komaya girdi Sebebi son derece nadir görülen bir durum çıktı

SON DERECE NADİR GÖRÜLEN BİR HASTALIK

Haberin Devamı

Durumun sebebini öğrenmek için bir dizi tetkik uygulayan doktorlar, kadının 'Guillain-Barre sendromu' (GBS) olarak bilinen son derece nadir ve ciddi bir hastalığı olduğunu keşfettiler.

YÜZ BİNDE BİR GÖRÜLÜYOR! GUİLLAİN-BERRE SENDROMU (GBS) NEDİR?

Guillain-Barre Sendromu; sinir sisteminde meydana gelen, kas güçsüzlüğüne, refleks kaybına, uyuşmaya, karıncalanmaya sebep olan ve geçici felç hali yaratabilen bir hastalık.

Kesin bir tedavisi olmayan ve sadece etkisi azaltılabilen hastalık yüz binde 1 ila 2 kişide görülen nadir bir hastalıktır.

"HAYATIM TAMAMEN DEĞİŞTİ! UYUYAMIYORUM, SÜREKLİ AĞRIM VAR"

GBS teşhisi alan insanlar bazen çok uzun süren sorunlarla karşı karşıya kalabilirler. Adının Sarah Birch olduğu öğrenilen kadın da aldığı teşhis sonrası işini bırakmak zorunda kaldı.

Yerel basına hastaneye kaldırıldığında felçli olduğunu ve 15 hafta boyunca hastanede kaldığını anlatan Sarah, "Ayda bir tedavi olmam gerekiyor. Hayatım tamamen değişti. Uyuyamıyorum ve sürekli ağrı çekiyorum. O aşıyı olmasaydım hayatım normal olacakmış gibi hissediyorum" ifadelerini kullandı.

Aşı olduktan sonra komaya girdi Sebebi son derece nadir görülen bir durum çıktı

TARTIŞMALARIN ODAĞINDAKİ TEK KOVİD AŞISI: ASTRAZENECA

Haberin Devamı

Pandeminin başlamasıyla peş peşe üretilen koronavirüs aşıları dünyayı büyük bir kaosun eşiğinden döndürdü. Dünya genelinde yapılan aşılama kampanyaları sayesinde eski hayatımıza geri döndük.

Virüs tehlikesi geçmediği için insanların aşı olmaya devam etmeleri toplum sağlığı için hala büyük önem taşıyor.

Yaşadığımız tüm bu süreçte diğer koronavirüs aşılarının tersine AstraZeneca hep tartışmaların odağında oldu.

Geçtiğimiz yılın Mart ayında Danimarka, Norveç, İzlanda, Almanya, Fransa ve İtalya gibi ülkeler AstraZeneca'nın kanda pıhtılaşma ve Akciğer Embolisi gibi hastalıkların riskini artırdığı kuşkusuyla aşının kullanımını askıya almıştı.

198 VAKANIN 176'SI ASTRAZENECA AŞISI OLMUŞ

Haberin Devamı

Londra Üniversitesi Nöroloji Enstitüsü aşı ile Guillain-Barre sendromu vakaları arasındaki bağlantıyı inceledi.

Yürütülen çalışmaya göre Birleşik Krallık'ta Ocak-Ekim 2021 arasında 996 GBS vakası kaydedildi. Mart ve Nisan aylarında ise bu vakalarda sıra dışı bir artış görüldü.

Yine aynı çalışmada ilk doz Covid-19 aşısından sonraki altı hafta içinde 198 GBS vakasının meydana geldiği ortaya çıktı. Bu kişilerin 176'sı AstraZeneca aşısı olmuştu.

ARALARINDAKİ İLİŞKİ ŞU AN BELİRSİZ

Makalenin baş yazarı Profesör Michael Lunn, AstraZeneca aşısı ile GBS vakaları arasındaki ilişkinin şu an için "belirsiz" olduğunu söyledi.

TÜRKİYE'DE KULLANILMIYOR

Türkiye'de kullanılmayan AstraZeneca aşısının yan etkileri arasında baş ağrısı, yorgunluk, ateş, titreme ve mide bulantısı yer alsa da bu reaksiyonlar aşıdan bir kaç gün sonra ortadan kayboluyor.

BAKMADAN GEÇME!