Asi kahraman

Güncelleme Tarihi:

Asi kahraman
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2008 23:03

Bugünkü ABD başkanlık seçiminde favori Demokrat Barack Obama olsa da, Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain, sürpriz yapacağından emin.

Zira tecrübeli Senatör McCain’in hayatı, "artık işi bitti" dendiği halde hep hayatta kaldığı anlarla dolu. Gerektiğinde partisine bile kafa tutmakla övünen, Vietnam’da 4 madalya almış "ihtiyar gazi" yine haklı çıkabilir. Kazanırsa, seçilmiş en yaşlı başkan olacak.

CUMHURİYETÇİ Parti Başkan Adayı John Sidney McCain’in yüzü bugün sonunda gülerse, ABD en yaşlı başkanını seçmiş olacak. Gerçi Beyaz Saray daha yaşlı başkan gördü, ancak Cumhuriyetçi Ronald Reagan seçildiği gün 70 yaşındaydı. 72 yaşındaki McCain’in sandıktaki şansı zayıf görünüyor, ama Cumhuriyetçi adayın hala kendinden emin açıklamalar yapıyor olmasının bir sebebi var.

Emekli bir albay olan "sülaleden asker" McCain, 41 yıl önce savaş uçağının düşürüldüğü Vietnam’da da, 2000 yılında cilt kanseri yüzünden ameliyat masasına yattığında da, şimdiki gibi "çaresiz" görünüyordu. Fakat her iki durumdan da zar zor kurtulmayı başardı ve tarihin en uzun seçim kampanyasını da sağ salim atlatıp, genç rakibi Barack Obama’nın hemen arkasında son düzlüğe girdi. Halkın çoğunun sevmediği Bush Yönetimi ile arasına mesafe koymak için parti içinde "sözünü sakınmayan, asi bir muhalefet" yapmakla övünen tecrübeli Senatör McCain, dört madalyalı bir Vietnam gazisi olarak, yine "hayatta kalmak" istiyor.

Doğum tarihi ve yeri: 29 Ağustos 1936, Panama.

Etnik köken: Ataları İskoç ve İrlandalı.

Dini ve mezhebi: Anglikan Kilisesi’nden kopan Episkopal Kilisesi’ne bağlı bir Hıristiyan. ABD’deki aşırı dinci Evanjelikler onu "yeterince dindar" bulmuyor.

Eğitim durumu: Denizcilik Akademisi ve Deniz Harp Okulu mezunu.

Mesleği: Emekli albay, eski Temsilciler Meclisi üyesi ve 1987’den beri Senatör.

Medeni hali: İkinci eşi, iş kadını Cindy Lou Hensley ile evli. 1980’de boşandığı manken olan ilk eşinden de, ikincisinden de ikişer oğlu, birer kızı var. 1991’de Bangladeşli öksüz bir kızı evlat edindi. Dört de torunu var.

Askerlik durumu: Bahriye pilotu olarak Vietnam’da savaştı, uçağı düşürüldü. 1967-1973 arasında savaş esiriydi. Dört devlet madalyası var.

Lakabı: Kavgacı olduğu için okulda "McNasty" (McYaramaz) ve "John Wayne" lakabını aldı. Kongre’de onu "Beyaz Fırtına" diye anıyorlar. Basının taktığı lakap ise "Maverick" (Parti yönetimine karşı çıkabilen siyasetçi anlamında kullanılıyor).

Hayatını değiştiren an: 1967’de donanmanın savaş pilotu olarak gönderildiği Vietnam Savaşı’nda, 20 uçaklık bir saldırı filosuyla birlikte Hanoi yakınlarındaki bir termik santrali bombalamaya çalışırken uçağının düşürülmesi. Düşman hatları gerisine yaralı olarak düşünce 1973’e kadar savaş esiri olan McCain, dört madalya almış, ABD Başkanı ile tanışmış ve bu sayede ordunun Senato temsilcisi olarak siyaset dünyasına adım atmıştı.

En çok tekrarladığı laf: Dostlarım.

Mezar taşında ne yazacak: Şerefiyle hizmet etti ve önce ülkesini düşündü.

Kullandığı otomobil: Cadillac CTS

Evcil hayvanları: Biri spanyel cinsi, biri kırma iki köpeği, bir kedisi, bir yaban gelinciği, üç muhabbet kuşu, 13 balıklı bir akvaryumu ve su kaplumbağaları var.

Başlıca sloganları: Önce ülke. Reform, refah ve barış. Deneyimli liderlik, cesur çözümler.

Başlıca vaatleri: Ekonomik krizi çözmek için yolsuzlukların üstüne gidecek ve mali sistemde reformlar yapacak. İç siyasette Bush Yönetimi’nden daha ılımlı siyasetten yana. Aşırı muhafazakarlara prim vermeyecek. Terörle mücadeleye ağırlık verecek ve İran konusunda daha da sertleşecek.

Bir numaralı önceliği: Devlet kesesinden harcamadan, vergi indirimleriyle ekonomiyi yoluna sokmak ve ulusal güvenliği korumak.

Seçilince ilk işi: Tecrübesiz Obama’nın aksine hemen ipleri bizzat eline alacak. Vaat ettiği gibi, Bush’tan farklı olduğunu kanıtlayacak kararlar verecek.

Destekleyen ünlüler: Clint Eastwood, Kurt Russell, Sylvester Stallone, Bruce Willis.

İstenmeyen destekçileri: El Kaide, ırkçı örgüt Ku Klux Klan, Bush’un yardımcısı Dick Cheney ve yıllar önce onu esir alan Kuzey Vietnamlı askerler.

Rakipleri onu nasıl karaladı: İhtiyar. Bilgisayar kullanmayı bile bilmiyor. Pahalı elbiseler alıyor, lüks evlerde yaşıyor. Nezaketsiz, sabırsız ve çabuk sinirleniyor.

Siyasi kahramanı: Eski başkan Theodore Roosevelt.

En sevdiği filozof: Açıklamadı, ama George W. Bush gibi "En sevdiğim filozof Hz. İsa’dır" demekten de kaçındı.

En sevdiği kitap: Ernest Hemingway’den "Çanlar Kimin İçin Çalıyor."

En sevdiği özlü söz: "Dünya harika bir yer ve uğruna savaşmaya değer." (Ernest Hemingway)

En sevdiği şarkı: ABBA - "Dancing Queen"

Hayatında izlediği ilk film: 1942’de izlediği Bambi.

En sevdiği film: Viva Zapata

İzlediği son sinema filmi: Indiana Jones Kristal Kafatası

En sevdiği aktör: Dennis Haysbert.

En sevdiği TV programı: Seinfeld ve 24 adlı diziler.

En sevdiği süper kahraman: Batman.

En sevdiği yemekler: Karides, biberli pizza ve Meksika mutfağı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!