Aşçı rahibeden ilahi tarifler

Güncelleme Tarihi:

Aşçı rahibeden ilahi tarifler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2008 00:00

Yayınevinde iş arkadaşlarına yemek yaparken keşfedilen Polonyalı rahibe Anastazja, kitaplarıyla Polonya’da en çok satanlar arasına girdi. Reçetelerin, uykudayken ilahi bir esinlemeyle geldiğini söyleyen Anastazja, yemek tariflerine "Koket", "Ayyaş" ve "Kaynana göğsü" gibi isimler vermiş.

POLONYALI rahibe Anastazja, yazdığı yemek kitaplarıyla ülkenin en çok aranan yazarları arasına girdi. Yazdığı dört kitap yaklaşık bir milyon adet satan 58 yaşındaki rahibe yemek tariflerinin genelde uyurken "ilahi bir esinlemeyle" kendisine geldiğini söylüyor.

"Yemek tariflerinin çoğu uyurken aklıma geliyor. İşin zor tarafı ise uyandığımda bunları hatırlamak ve bir kenara yazmak" diyor. 559 tane yemek tarifi bulunan Anastazjas’ın yemek çeşitlerine "Ayyaş", "Koket" ve "Kaynana Göğsü" gibi esprili isimler vermiş. Bir defasında bir kadın okuyucusunun kendisine mektup yollayıp, "Kadın anatomisine hiç saygı göstermiyorsunuz" diye serzenişte bulunduğunu aktaran rahibe, "Sanırım mektubu yazan bir kayınvalideydi" diyor.

Geçen hafta yemek tarifi DVD’si olan Polonya’nın ilk rahibesi ünvanını kazanan Anastazja 51 dakikalık "Mükemmel Kekler" şovunda tart yapmanın inceliklerini izleyiciyle paylaşıyor. Cizvit Papazlar WAM yayınevinden rahip Henryk Pietras, "Rahibe Anastazja yılladır bize yemek pişiriyordu. Yemekleri o kadar lezzetli ki, bu hazineyi paylaşmak istedik" diyor. 2001 yılında "Rahibe Anastazja ile 103 pasta" isimli kitapla yayın hayatına giren Anastazja’nın yemek tariflerini kitaba koymadan önce ince eleyip sık dokuduğu, en az 15 kez deneyip çalışanlara yedirdikten sonra karar verdiği anlatılıyor.

HARRY POTTER GİBİ

Anastazja’nın çok satanlar arasında yer alan kitaplarını sadece Polonyalı müteveffa Papa 2’nci Jean Paul, sağ kolu Polonyalı kardinal Stanislaj Dziwisz ve J.K.Rowling’in "Harry Potter" kitapları geçebilmiş.

RAKİP YAYINCIDAN RAKİP RAHİBE

Rahibe Anastazja’nın koyu Katolik Polonya’da giderek bir marka haline gelmesinin ardından Krakow’da kurulan rakip Salvator Papazları yayınevi de kendi markasını yaratmış; Rahibe Aniela. Yayınevinin internet sitesinde "Hali hazırda Rahibe Aniela, Polonya’da kendi televizyon programı olan tek rahibedir" diye reklam yapılıyor. Rahibelerin başarısını, yemek tariflerini sır gibi saklayan dini kurumlardaki bu tabunun yıkılmasına da neden olmuş. 17 yaşında öksüz ve yetim kaldıktan sonra aşçı olarak çalışmaya başlayan rahibe, kitaplarla yakaladığı başarıyla ilgili şunları söylüyor: "Hayatımda pek bir değişiklik olmadı. Kendime daha az vakit buluyorum, ama ibadete gerekli vakti ayırıyorum, çünkü en önemlisi bu. Kitaplar, ikincil şeyler" diyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!