Arjantin'de hükümet istifa etti

Güncelleme Tarihi:

Arjantinde hükümet istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2001 11:19

Arjantin kabinesi, yeni hükümete yönelik protesto gösterilerinin şiddete dönüşmesinin ardından istifasını sundu.

Haberin Devamı

Gazetecilere açıklamada bulunan hükümet sözcüsü, ``yeni hükümetteki bütün bakanların istifasını sunduğunu`` kaydetti.

Bakanların istifasının kabul edilip edilmediği henüz netlik kazanmadı.

HALK SOKAKTA

Arjantin'de bankalardan nakit para çekilmesine kısıtlama getirilmesi protestolara yol açtı. 6'sı ağır 12 polis yaralandı.

Öfkelerini kap ve tavaları birbirine vurarak dile getiren yaklaşık 1000 kişi, hükümetin ekonomi politikalarını protesto için, hükümet sarayı dışında ve cadde köşelerinde toplandı.

Göstericiler, yeni hükümetin, 1 Aralık'ta yürürlüğe soktuğu bankalardan nakit para çekilmesine getirilen kısıtlamalara son verilmesi çağrısında bulundular.

GECEYARISI GÖSTERİSİ GAZLA DAĞITILDI

Geceyarısı Devlet Başkanlığı Sarayı`nın karşısındaki Mayıs Meydanı`nda toplanan yaklaşık 7 bin kişi de yeni hükümetin yolsuzlukla suçlanan bazı üyelerinin istifaya çağırdı.

Haberin Devamı

Polisin müdahalesine taş ve başka cisimler atarak yanıt vermeye çalışan göstericiler, bir süre sonra dağılmak zorunda kaldılar. Güvenlik güçlerinin müdahalesine kadar sakin süren gösterinin başlamasından kısa bir süre sonra da, Devlet Başkanı Adolfo Rodriguez Saa`nın danışmanı Carlos Grosso`nun istifa haberi geldi.

Yolsuzluktan gözaltına alındıktan sonra Yüksek Mahkeme tarafından serbest bırakılan El Turco lakaplı eski Devlet Başkanı Carlos Menem`e yakın bir isim olan Carlos Grosso da yolsuzla suçlanıyor.

Polisin müdahalesine kadar tencere, tava ve tenekelere vurarak, ıslık çalarak ``tüm hükümetin`` istifasını olay çıkarmadan isteyen göstericilerin büyük çoğunluğunu gençler oluşturdu. Protestocuların, gösteri yeri ve zamanını birbirlerine ``e-mail``aracılığıyla ilettikleri belirtildi. Başkent sokaklarının şu anda sakin olduğu kaydedildi.

HÜKÜMET ÇALIŞMALARINI DURDURDU

Arjantinin başkenti Buenos Aires`de dün geceki gösterilerin şiddet olaylarına dönüşmesinin ardından, geçici hükümet bugün için çalışmalarını durdurdu.

Yeni Arjantin hükümetinden bir yetkili, AFP`ye yaptığı açıklamada,şiddet olayları nedeniyle hükümetin bugün için çalışmalarını durdurduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

Yeni hükümeti protesto için dün gece düzenlenen ve şiddet olaylarına dönüşen gösterilerde de 12 polisin yaralandığı, 33 kişinin de gözaltına alındığı bildirildi.

Güvenlik yetkilileri, Devlet Başkanlığı Sarayı karşısındaki Mayıs Meydanı ve Kongre binası önündeki gösterilerde çıkan olaylarda yaralanan polislerden 6`sının durumunun ciddi olduğunu belirttiler.

Arjantin makamları, buna karşın olaylarda yaralanan göstericilerin sayısını açıklamadılar.

Gösterilerde çıkan olaylarda, aralarında McDonald`s lokantasıyla Yunanistan BüyükelçiliÄŸi`nin de bulunduÄŸu çok sayıda bina, banka ve maÄŸaza saldırıya uÄŸradı, bu binaların camları kırıldı.Â
 Â

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!