Arap ile Yahudi eş değiştirirse ne olur

Güncelleme Tarihi:

Arap ile Yahudi eş değiştirirse ne olur
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 06, 2006 00:00

Filistinli militanların İsrailli bir askeri rehin almasıyla gerginlik doruğa tırmanırken, İsrail televizyonunda ’Wife Swap’ (Eş Değiştirme) isimli bir yarışmada Müslüman bir Arap’ın karısı ile Yahudi’nin karısı yer değiştiriyor, izleyiciler kültür çatışmasının ne demek olduğuna bizzat tanık oluyor.

İSRAİL’in Arap vatandaşları, Yahudi vatandaşları ile pek fazla karışmazlar. İlişkileri daha çok ticari konulardadır. Araplar, Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinlilerle bir tutuldukları için ayırımcılığa uğradıklarından şikayet ederler. Programın yapımcıları da Araplar ve Yahudiler, siyasi ve tarihi gerginlikler olmasa birlikte yaşayabilirler mi sorusuna cevap aramayı amaçlıyorlar. İlk bölüme katılan Movsowitz ve Ahmed Abdullah aileleri için bu sorunun cevabı karışık.

Birinci bölümün açılışında Yahudi kadın Ayelet Movsowitz, Arap erkeğin köyüne gelirken, "Bütün gün kebap yemekleri yapmamı bekleme benden" diye çıkışıyor Arap erkeğe. Ayrıca, "Burası Arap köyü. Umarım düşman bir köy değildir" diyor. İsrailli Arap kadın Emel Ahmed Abdullah ise bu sırada Movsowitz’in 90 km kuzeydeki evindeki buzdolabını açıyor ve, "Burada baharatlı hiçbir şey yok. Tipik Eskenazi (Orta va Doğu Avrupa kökenli Yahudi) mutfağı; yemek pişirmeyi bilmezler" diye söyleniyor.

KONUKSEVER ARAPLAR

Part time sekreter, 3 çocuk annesi Bayan Movsowitz (39), Bayan Ahmed Abdullah’ın kocası Kerim’le çabucak yakınlık kuruyor. Kerim, her gün öğleden sonra evine gelip çocuklarıyla ilgilenen müşfik bir kocadır.

Bayan Ahmed Abdullah ise Movsowitz’in eşi Sean’ın yoğun iş programı karşısında şaşkındır. Evde sorumlulukların çoğunun Bayan Movsowitz’e ait olduğunu öğrenince daha fazla şaşırır. Bunun genellikle evlerinde kapanan Arap kadınlarına göre olduğunu sandığını söyler.

Bayan Abdullah’ın ailesi Bayan Movsowitz’i geleneksel Arap yemekleri ikram ederek karşıladıkları halde, Bay Movsowitz ve oğulları ona ne yemek ne de bir bardak çay ikram ederler. Arap aile, ’Yahudi anne’ye cuma günkü kutsal yemeğinde içmesi için şarap bile bulurken, Yahudi aile ’konuk anneye’ kaba davranır. Bay Movsowitz’e tahammül edemeyen Arap kadın, çareyi yarışmadan ayrılmakta bulur.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!