Arap Birliği: Gazze ablukası mutlaka kalkmalı

Güncelleme Tarihi:

Arap Birliği: Gazze ablukası mutlaka kalkmalı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 13, 2010 12:46

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Gazze'ye İsrail tarafından uygulanan ablukanın mutlaka kaldırılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 4 yıldır abluka altındaki Gazze Şeridi'ne Arap ülkelerinden gelen en yüksek düzeydeki yetkili olan Amr Musa, bugün 12 saatliğine ziyaret ettiği Gazze'ye geçişinden önce Refah sınır kapısında bir açıklama yaptı. Musa, tüm dünyanın Gazze'ye uygulanan ablukaya karşı, Kudüs ve Filistin topraklarında olan bitene karşı Filistin halkının arkasında olduğunu söyledi.

Gazze'yi ziyaretinden ve Gazzeliler ile bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti dile getiren Musa, konuşmasında Filistinliler arasında birlik üzerinde durdu. El Fetih ile Hamas arasındaki birlik konusunun önemli ve temel bir mesele olduğuna işaret eden Musa, "Her Arap gibi, herkesi bir arada ve tek hedef doğrultusunda birleşen kardeşler olarak görmek arzumdur" dedi.

Musa, Gazze'ye daha önce Yaser Arafat döneminde geldiğini hatırlattı.

Haberin Devamı

Mısır plakalı bir araç ve Mısır güvenlik kuvvetleri ile birlikte Refah'a gelen Amr Musa, burada Hamas hükümetinin Sağlık Bakanı Bessam Naim, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmed Yusuf tarafından karşılandı. Karşılamada Ablukaya Karşı Halk Komitesi Başkanı, bağımsız milletvekili Cemal El Hudari, El Fetihli milletvekili Zekeriye El Aga ve diğer milletvekillerinin yanı sıra, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de yer aldı.

Amr Musa Gazze ziyaretine, 2008 sonundaki İsrail'in Gazze saldırısında üyelerinin çoğu ölen Samuni ve Daya ailelerini ziyaret ederek başladı.

Musa'nın bu saldırıda fazla yıkıma uğrayan mahallelerden İzbet Abid Rabbo'yu, Cebaliye'deki BM Filistinlilere Yardım Ajansı'nın bombalanan El Fakura okulunu, Gazze'de yine büyük ölçüde zarar gören Amerikan okulunu ziyaret etmesi de bekleniyor.

Gazze'deki Şifa Hastanesinde de incelemelerde bulunacak olan Musa, İsmail Haniye ile de deniz kıyısındaki El-Şati mülteci kampındaki evinde buluşacak ve ortak bir basın toplantısı düzenlenecek.

Öte yandan İslami Cihad, bir açıklama yaparak Amr Musa'nın Gazze'ye ziyaretinden memnuniyetini dile getirdi ve özellikle Arap liderlerin, Gazze'ye yönelik ablukayı kırmak amacıyla adımlar atması çağrısında bulundu. Açıklamada, Musa'nın ziyareti "insani" bir ziyaret olarak tanımlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!