Ara seçimlerde Obama'ya büyük darbe

Güncelleme Tarihi:

Ara seçimlerde Obamaya büyük darbe
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2010 11:35

ABD’de Temsilciler Meclisi ve Senato’daki sandalye dağılımı ile 37 eyaletin valisinin belirleneceği ara seçimlerde, ABD Başkanı Barack Obama ve Demokrat Parti çok ağır bir yenilgiye uğradı.

Haberin Devamı

ARA SEÇİMLERDE ZAFER CUMHURİYETÇİLERİN - FOTO GALERİ

 

Şu ana kadar alınan sonuçlara göre Temsilciler Meclisi’nde 60, Senato’da altı sandalye kaybeden Demokratlar, Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü Cumhuriyetçilere devretmiş oldu. Halen üç sandalyenin belirsiz olduğu Senato'da ise Demokratlar sadece beş sandalye üstünlüğe sahip.

 

Cumhuriyetçi Parti, toplam 435 sandalyenin bulunduğu Temsilciler Meclisi'nde sandalye sayısını 239’ya yükseltti ve çoğunluk için gereken 218 barajını aştı. Demokratların ise seçimler öncesinde 255 olan sandalye sayısı 183'e düştü.

 

Haberin Devamı

100 sandalyeli Senato’da ise şu an Demokratların 51, Cumhuriyetçilerin ise 46 sandalyesi bulunuyor.

 

Ekonomik kaygılar ve Obama’nın büyük tepkiyle karşılanan sağlık yasası reformuyla nüfuzunu artıran Cumhuriyetçiler, Çay Partisi Hareketi'nin de desteğiyle ABD’nin kuzeydoğu, güney ve orta eyaletlerinde Demokratlara karşı büyük üstünlük sağladı.

 

Başkanlık seçimlerinde aldığı büyük zaferden sadece iki yıl sonra Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü kaybeden Demokratların tek tesellisi, Senato’yu ellerinde tutabilmek oldu.

 

OBAMA: ORTAK ZEMİN OLUŞTURALIM

Demokratların aldığı ağır yenilginin Çarşamba günü netleşmesinin ardından, Başkan Obama Cumhuriyetçilere “ortak zemin oluşturma” çağrısı yaptı.

 

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Obama çağrısını Temsilciler Meclisi’nin yeni başkanı olması beklenen Cumhuriyetçi John Boehner ve Senato’daki Cumhuriyetçilerin lideri Mitch McConnell’a yaptı.

 

Obama, “ABD’yi daha ileri taşımak ve ABD halkı için gerekenleri yapılması adına Cumhuriyetçi liderlerle çalışmayı ve ortak zemin oluşturmak istediğini” belirtti.

Haberin Devamı

 

ÜÇÜNCÜ PARTİ HAREKETİ OLAN İLK SEÇİM

2010 ara seçimleri, iki partili sisteme sahip ABD’de ilk kez bir üçüncü siyasi varlığın da katılımına tanık oldu. Obama yönetimine karşı muhalefet hareketi olarak oluşan aşırı muhafazakâr Çay Partisi Hareketi, Cumhuriyetçi Parti’nin 1938’den beri Temsilciler Meclisi’nde elde ettiği en büyük zaferde büyük rol oynadı.

 

Buna rağmen Çay Patili adaylar bazı bölgelerde bekleneneni veremedi. Demokrat seçmenlerin yoğun olduğu Delaware eyaletinde, Çay Partisi’nin önde gelen adaylarından Christine Odonnell, Demokrat rakibi Chris Coons’a kaybetmekten kurtulamadı. Aşırı muhafazakâr ODonnell, televizyonlardaki kışkırtıcı konuşmalarıyla dikkat çekmişti.

 

Nevada eyaletinde ise Harry Reid, birçok gafa imza atam Çay Partili rakibi Sharron Angle’a üstünlük sağladı. Angle, Meksika Körfezi mağdurlarına yapılan yardımı “çöpe atılan para” olarak yorumlamış ve Latin Amerika kökenli lise öğrencilerine Asyalı benzetmesi yapmıştı.

 

 

  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!