Apo'yu afla bırakın yoksa terör başlar

Güncelleme Tarihi:

Apoyu afla bırakın yoksa terör başlar
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2002 03:02

Adını KADEK olarak değiştiren terör örgütü PKK, Moskova'da bir açıklama yaparak teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın serbest bırakılmasını istedi. Kanlı örgüt, ‘‘Taleplerimiz yerine getirilmezse eylemlere yeniden başlayacağız’’ diye gözdağı verdi.

Rusya Federasyonu'nun başkenti Moskova'da bir toplantı düzenleyen terör örgütü KADEK, Türkiye'nin uymasını istediği 6 maddelik bir talep listesini basına açıkladı. Örgüt, İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan'ın afla serbest bırakılmasının da yer aldığı taleplerinin yerine getirilmemesi halinde, Türkiye'de silahlı terör eylemlerine yeniden başlayacağı tehdidinde bulundu. KADEK'in terör tehdidinin, daha geçen ekim ayında Çeçen teröristlerin tiyatro baskınında çok sayıda vatandaşını kaybeden Rusya'dan savrulması dikkat çekti.

15 ŞUBAT TAKINTISI

Basın toplantısında kendini KADEK Rusya temsilcisi olarak tanıtan Halit Cudi, yeni seçilen siyasi yönetimin Türkiye'deki Kürtlere karşı tavrını değiştirmediğini, tam tersine sertleştirmeye başladığını da ileri sürdü. Cudi şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'deki yeni yönetime üç ay süre tanıyoruz. Kronometre 15 Şubat’ta çalıştırılacak. Bu tarihten sonra üç ay içerisinde Türkiye'nin Kürt meselesi yaklaşımında olumlu bir değişim gözlenmezse, tekrar silahlı mücadeleye başlama hakkımızı saklı tutuyoruz.’’

15 Şubat tarihi, KADEK adını alan örgütü PKK'nın ‘kara günü’ olarak biliniyor. PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan, 15 Şubat 1999'de Kenya'da yakalanarak Türkiye'ye getirilmişti.

RUSYA'NIN TAVRI

Teröristlerin basın toplantısı, daha önce bildirilen ‘‘ABD, Irak Savaşı ve Kürt Meselesi’’ analizinden, KADEK tarafından Türkiye'ye verilen ültimatoma dönüştü. Gazetecilerin ‘‘ABD yönetimi sizi terör örgütleri listesine aldı. Bilindiği üzere uluslararası terörizm ile mücadelede ABD ve Rusya müttefik olarak aynı cephede yer alıyor. Sizin Rusya'daki varlığınıza Rusya'nın tavrı ne?’’ sorusuna, diğer konuşmacı Aziz Mamoyan şöyle cevap verdi:

‘‘ABD'nin bizi terör listesine aldığı daha kesin değil. Ayrıca ABD istediğini terörist ilan edip tüm dünyanın bunu kabul etmesini bekleyemez. Rusya'nın bize karşı tavrını öğrenmek istiyorsanız bunu bize değil, gidin Rusya Dışişleri Bakanlığı'na sorun.’’

6 maddelik talep listesi

Türkiye Anayasası'nda değişiklik yapılarak Kürt halkının millet olarak tanınması.

2 Ağustos 2002 tarihinde kabul edilen yasa çerçevesinde Kürt diline ikinci devlet dili statüsü verilmesi.

Yerel yönetimlere geniş haklar tanınması.

Abdullah Öcalan'ın cezaevindeki izolasyonuna son verilmesi. Hücresine başka siyasi mahkumların da alınması. Yakınlarının ziyaretlerine izin verilmesi.

Genel af ilan edilerek Öcalan dahil tüm siyasi mahkumların serbest bırakılması.

Yukarıda sayılan tüm maddelerin yasalarla teminat altına alınması.

Örgütün ilk basın toplantısı

PKK'nın devamı olarak faaliyet gösteren terör örgütü KADEK, ilk kez bir basın toplantısı düzenledi. Örgütün taleplerini KADEK'in sözde Rusya Temsilcisi Halit Cudi açıkladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!