AP’nin yeni başkanı CSU’lu Weber mi olacak?

Güncelleme Tarihi:

AP’nin yeni başkanı CSU’lu Weber mi olacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2016 15:25

Alman Sosyal Demokrat Partili (SPD) Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz’un görev süresi ocakta bitiyor. AP’nin yeni başkanının Türkiye’nin AB üyeliğine karşı olan Manfred Weber’in olabileceği konuşuluyor.

Haberin Devamı

AP Başkanlığı’ndaki görev süresi ocak ayında dolacak olan Martin Schulz, Alman Meclisi’ne milletvekili olarak girmek istiyor. Zaten anlaşmalı olarak AP’de başkanlık sırası, muhafazakar halk partilerinde. Avrupa Halk Partileri’nin (EVP) Grup Başkanı Manfred Weber... 44 yaşındaki Weber, Türkiye’nin AB üyeliğinin en ateşli karşıtı ve tam üyelik yerine imtiyazlı ortaklık kavramının mimarı Alman Hıristiyan Sosyal Birlik’in (CSU) gelecek vadeden en parlak Alman politikacılarından. CSU Başkan Yardımcısı Weber, partinin gelecekte başına geçecek veliahtı olarak görülüyor. Schulz’dan boşalacak AP Başkanlığı’na da Weber’in adı geçiyor.  

TÜRKİYE İÇİN NE ANLAM İFADE EDİYOR

Manfred Weber, hemen her fırsatta, Türkiye’yle müzakerelerin sona erdirilmesini isteyen ve savunan bir politikacı. Türkiye’nin AB üyeliğini “Siyasi bir kuşağın hayat yalanı” olarak niteleyen Weber, Frankfurter Allgemeine Gazetesine verdiği bir demeçte “Karşılıklı olarak birbirimizi kandırıyoruz. Biz tam üyelik olacakmış gibi davranıyoruz. Ama ben bunu Avrupa’da ciddiye alan tek bir hükümet başkanı tanımıyorum. Türkiye de bunu bal gibi biliyor” dedi. Türkiye’nin AB üyeliğini savunan İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’u “Kışkırtıcı” olarak niteleyen Weber son olarak AP’nin Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak dondurulması kararında başı çekenlerden.

ÇOK ZOR AMA İMKANSIZ DEĞİL

Manfred Weber, “AP Başkanı olacak mısınız?” sorusuna kaçamak cevaplar verdi. AP başkanlığı 1979 yılından beri Alman milletvekillerinin elinde. Beşinci kez yine bir Alman politikacının AP Başkanı seçilme şansı zor görünüyor. Ama “olmaz” anlamına da gelmiyor. Weber’in adı hatta ileride AB Komisyon Başkanlığı için de geçiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!