AP’den çağrı: Gazetecileri bırakın

Güncelleme Tarihi:

AP’den çağrı: Gazetecileri bırakın
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2016 23:33

AVRUPA Parlamentosu, Türkiye’deki gazetecilerin durumuna ilişkin hazırladığı ortak karar tasarısında, 15 Temmuz darbe girişimini güçlü şekilde kınayıp meşru kurumlara desteğini beyan ederken haklarında suç işlediklerine dair zorlayıcı delil olmaksızın tutuklanan gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi.

Haberin Devamı

Türk Hükümeti’nin darbe girişimine karşılık verme hak ve sorumluluğunu tanıyan AP belgesinde, gazetecilerin gazetecilik faaliyetlerinin içeriği ya da sözde bağlantıları nedeniyle tutuklanmamaları gerektiği vurgulandı. Halen tutuklu olan Nazlı Ilıcak, Şahin Alpay, Aslı Erdoğan, Murat Aksoy, Ahmet Altan ve Mehmet Altan’a atıf yapılan belgede, uygun süreç, suçsuzluk karinesi ve yargı bağımsızlığı gibi özgür ve çoğulcu basının da demokrasinin esas unsuru olduğu hatırlatıldı. Tasarıda Türk yetkililere, ‘olağanüstü hal önlemlerini ifade özgürlüğünü kısıtlamak için kullanılmasını önleyecek şekilde daraltma’ çağrısı yapıldı.

 

DÜNDAR DESTEK İSTEDİ

Avrupa Parlamentosu tarafından insan hakları alanında verilen Sakharov Ödülü’ne aday gösterilen gazeteci Can Dündar, Türkiye’deki tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için Avrupa medyasından destek istedi. Strasbourg’daki AP binasında düzenlenen bir basın toplantısında konuşan Dündar, darbe girişimi öncesinde de Türkiye’de medyaya yönelik ağır bir baskı olduğunu, gelinen aşamada ise bunun dayanılmaz hale geldiğini belirtti. Avrupa’nın yaklaşımında değişikliğe giderek değerlerine bağlı kalmasını umduğunu ifade eden Dündar, “Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakereleri kesmesini istemiyorum. Türkiye’nin AB’ye üyelik süreci Türk demokrasisi için güçlü bir dayanak noktasıdır. Türkiye izole edilmemeli” dedi.             

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!