Apandisite skanerli tarama

Güncelleme Tarihi:

Apandisite skanerli tarama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 1998 00:00

Haberin Devamı

New England Journal of Medicine'e göre, apandisit taramasında skaner dönemi başlıyor. Ünlü tıp dergisi, bu sayede önemli ‘tasarruf’ sağlandığını da yazdı. Gerçekten de, ABD'de yapılan bir araştırma bu konuda korkunç bir savrukluk söz konusu olduğunu ortaya koyuyor:

100 apandisit hastasının sadece 80'ine taşhis koyulabiliyor. Bu da hastalar açısından büyük bir risk, apandisitin patlaması halinde de önemli bir ek sağlık gideri demek.

Buna karşılık, ABD'de apandisiti alınan 100 hastanın (hastanesine göre) 15 ilâ 40'ının ‘boşuna’ ameliyat edildiği anlaşıldı. Bu da tabii ‘boşuna’ masraf ve işgücü kaybı anlamına geliyor.

Skaner kullanımının faydalarını belirlemek için ABD'nin Boston kentinde bir hastanede yapılan taramada, apandisit teşhisiyle hastaneye yatan 100 hastanın sadece 53'ünün gerçek hasta olduğu ve ameliyat gerektiği ortaya çıktı. % 95 doğru sonuç veren skanerli tarama 13 hastayı ‘bıçak altına yatmaktan’ kurtardı. Bu sayede, ABD'deki hastane ücretleriyle, hasta başına yaklaşık 100 milyon liralık bir tasarruf sağlanmış oldu.

AMELİYAT REKORU

Antiller'in Fransa'ya bağlı Desirade adası, 1996 yılında ‘apandisit rekoru’ kırarak tıp tarihine geçti. Bir yılda 1.600 kişinin yaşadığı ada nüfusunun tam ... % 13'ü apandisit ameliyatı geçirdi. Sağlık Bakanlığı ve uluslararası tıp kuruluşlarının yürüttüğü çalışma sonucunda, vakaların çoğunun apandisit değil sindirim sistemi hastası olduğu meydana çıktı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!