AP seçimleri: Aşırı sağ ve "törpülenen uçlar"

Güncelleme Tarihi:

AP seçimleri: Aşırı sağ ve törpülenen uçlar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2009 11:54

Ekonomik krize rağmen merkez sağ ağırlıklı iktidar partilerinin kazançlı çıktığı Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın Hollanda'daki başarısını diğer ülkelerde de tekrarlayacağı korkusu boş çıktı.

Hollanda'da Gert Wilders liderliğindeki, İslamiyet karşıtı Özgürlük Partisi, AP'ye gönderilecek 25 üyeden 4'ünü kazanarak, 5 koltuk sahibi Hristiyan Demokratların ardından ikinciliğe yerleşmişti.

4-7 Haziranda 27 AB üyesinde yapılan seçimlerde uç partilerin kazançlı çıktığı diğer ülkeler Macaristan, Avusturya, Finlandiya, Yunanistan, İtalya, Danimarka ve Romanya olurken Belçika, Fransa ve Polonya'da aşırı sağ partiler güç kaybetti.

Romanya'da AP seçimlerine ilk kez katılan ırkçı Büyük Romanya partisi, yüzde 7,2 oyla 2 milletvekili kazanırken, Macaristan'da Roman karşıtı Jobbik partisi yüzde 14,8 oyla, AP'ye gidecek 22 milletvekilliğinden 3'ünü elde etti.

Avusturya'da 2004 yılındaki AP seçimlerinde tek milletvekili çıkaran, Türkiye karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisi (FPÖ), son seçimlerde yüzde 13,1 oyla koltuk sayısını 2'ye yükseltti. Buradaki bir diğer ırkçı parti Avusturya'nın Geleceği İçin Birlik (BZÖ) ise yüzde 4,7 oy oranında kalarak etkili olamadı.

Danimarka'da göçmen karşıtı Danimarka Halkı Partisi yüzde 15,2 oyla, daha önce 1 olan AP milletvekili sayısını 2'ye çıkardı. Bir diğer İskandinav ülkesi Finlandiya'da aşırı sağcı Gerçek Finli partisi tarihinde ilk kez AP'ye üye gönderme başarısını gösterdi.

Yunanistan'da milliyetçi Ortodoks (LAOS) partisi, yüzde 7,1 oyla 2 milletvekilliği kazanırken, İtalya'da yabancı karşıtı parti Kuzey Birliği, oy oranını yüzde 9,5'e ve milletvekili sayısını 4'ten 8'e yükseltti.

TÖRPÜLENEN UÇLAR

AP'de Türkiye karşıtı soru önergeleriyle tanınan Belçikalı ırkçı Flaman Menfaati partisinin oy oranı yüzde 14'ten yüzde 10'a, AP milletvekili sayısı 3'ten 2'ye geriledi.

Fransa'da Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin partisi UMP'nin aşırı sağın oylarına oynamasıyla Jean-Marie Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe'nin oy oranı yüzde 6,5'e ve AP'deki milletvekili sayısı 7'den 3'e indi. Fransa'da, AB karşıtı İrlandalı hareket Libertas'la işbirliği yapan bir diğer aşırı sağ parti Philippe de Villiers liderliğindeki Fransa Hareketi ise yüzde 4,8 oyla tek milletvekili çıkarabildi.

Polonya'da 2 aşırı sağ parti olan Leh Aileler Birliği ve Self-Savunma, 2004'teki başarılarını tekrarlayamayarak hiç milletvekili çıkaramadı.
AP seçimlerinde Bulgaristan'da Türk karşıtı ırkçı ATAKA partisinin oy oranı yüzde 11,4'e ve milletvekili sayısı 3'ten 2'ye düştü.

Seçimlerin en dikkat çekici sonuçlarından biri İsveç'te gözlemlenirken, internetten bedava müzik, film ve yazılım indirilmesinin yasaklanmasını protesto için seçimlere katılan Korsan Partisi, yüzde 7,1 oyla tek milletvekili çıkarma başarısını gösterdi.

AP'deki aşırı sağcılar siyasi grup kurarak etkinliğini artırmayı planlıyor. Bununla birlikte Hollanda'da Wilders liderliğindeki Özgürlük Partisi'nin AP'de bağımsız kalacağını açıklaması, ırkçıların işini zorlaştırıyor.

AP'de siyasi grup kurmak için 7 üye ülkeden en az 25 milletvekilinin bir araya gelmesi gerekiyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!