Annemin Türkiye'den aldığı emekli aylığı kesilir mi

Güncelleme Tarihi:

Annemin Türkiyeden aldığı emekli aylığı kesilir mi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 25, 2017 13:34

.

Haberin Devamı

Nermin Yıldız – Almanya

ALMANYA’da yaşayan ve çalışmayan annenizin Türkiye’den emekli olduğunu ve rahatsız olan eniştenize baktığını belirterek, ‘’AOK sağlık sigortası, anneme, bakıma muhtaç olan enişteme baktığı için emeklilik primi yatırmak istiyor. Bu annemin emekliliği için sorun olur mu? Alman Emeklilik Sigortası yetkilisi, söz konusu primin çalışma yerine bakım nedeniyle yattığından Türkiye açısından sorun olmaması gerektiğini söyledi. Doğrusu nedir’’ diye sormuşsunuz.
Sayın okurumuz, maalesef bakıma muhtaç bir kişiye fiziki bakım yapan bakıcı adına AOK’nın Bakım Sigortası Kolu tarafından yatan emeklilik primleri, Türkiye’den bağlanan emekli aylığının kesilmesine yol açar. Hizmet cetveline bakım yapılan süreler için prim yattığından, bakım yapan kişi Alman güvenlik sistemine dahil olmuş sayılır. 28.06.2012 tarihli ve 2012/24 sayılı SGK Genelgesi Almanya’daki sürelerin, tahsis işlemlerinde nasıl değerlendirildiğini açıklık getiriyor.

Haberin Devamı

AYLIĞIN KESİLDİĞİ HALLER
Genelgenin ekinde yayınlanan tablodan da anlaşılacağı üzere, bakım sürelerine istinaden yatan primler, Türkiye’den bağlanan emekli aylığının kesilmesine yol açmaktadır. Başka hangi durumlarda emekli aylığının kesildiği, altta yer alan tabloda görülmektedir. Buna göre, intibak parası (Anpassungsgeld), çocuk yetiştirme süreleri (Kindererziehungszeiten) ve isteğe bağlı prim (freiwillige Beitragszeiten) yatırılan sürelerin haricindeki primli sürelerde, Türkiye’den 3201 sayılı yurtdışı borçlanma kanunu kapsamında bağlanmış olan emekli aylıkları kesilmektedir.

Annemin Türkiyeden aldığı emekli aylığı kesilir mi

İSTİMLAKTA YARIM ELMA GÖNÜL ALMA DÖNEMİ
ALMANYA’da gerek yol yapımı olsun, gerekse yüksek gerilim hattının inşası, rüzgar enerjisi tesislerinin kurulması veya doğal koruma alanlarının oluşturulması olsun, tüm bu girişimler kamu alanına müdahale sayılıyor. Kamu alanına müdahaleden ilk etapta ve en çok etkilenecek olan halk, kamu alanına müdahale gerektiren istimlak planlamalarında artık söz sahibi olacak.
29 Kasım 2017’de yürürlüğe girecek yeni İstimlak Yasası’na göre, istimlak planları hayata geçirilmeden önce bundan böyle artık halka danışılacak. Amaç, kamuoyunun geniş ölçekli istimlak gerektiren imar projeleri konusunda görüşlerine başvurmak ve bu suretle bölge halkının gönlünü kazanmak, olası alternatif projeler arama konusunda ciddi anlamda inceleme yapılmasını sağlamak. Söz konusu yeni yasa uyarınca, yeraltı su kaynaklarının korunması amacıyla federal düzeyde ve tüm eyaletleri bağlayan planlar da hayata geçirilebilecek. Bilindiği gibi federatif sisteme sahip olan Almanya’da imar konularında her eyalet kendi sınırları dahilinde söz sahibi.

Haberin Devamı

DÜRÜMDE PLASTİK PARÇA UYARISI
BELÇİKA menşeli gıda üreticisi Snack Food Poco Loco, ‘’ANTEP 8 Dürüm’’ adlı ürünlerinde plastik parça bulunabileceği ihtimali üzerine, tedbiren uyarıda bulundu. Roeselare kentindeki şirket tarafından yapılan açıklamada, ambalajının içinde plastik parça çıkma ihtimali ve son tüketim tarihi 6 Haziran 2018 olan 800 gramlık dürümlerin Almanya’nın Hessen Eyaleti’nin yanı sıra, komşu olan Thüringen, Kuzey Ren Vestfalya, Aşağı Saksonya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde de satışa sunulduğu belirtildi. Söz konusu ürünü satın alan tüketicilerin, ellerinde satış fişi olmasa da, bu ürünü aldıkları markete geri götürüp ürün için ödedikleri parayı geri alabilecekleri kaydedildi.

Haberin Devamı

YAĞMURDAN KAYNAKLANAN HASARDAN KİM SORUMLUDUR
YEŞİL alanlarıyla da bilinen ve yönüyle de haklı olarak kendisiyle övünen Almanya, kuşkusuz her mevsimde görülen uzun yağış dönemlerine borçlu bu yeşilliği. Yazın ortasında bile sıklıkla görülebilen sağanak yağışlar sonucu, sadece bodrum katları sular altında kalmıyor, yağmur suları konutları da su altında bırakıp ciddi anlamda maddi hasarlara yol açabliyor.
Almanya Konut Sahipleri Birliği Haus&Grund yetkilileri, yağmur suyundan kaynaklanan hasarın kim tarafından karşılanacağı, hasara meydana geliş biçimine bağlı olduğuna işaret ettiler. Birlik yetkilileri, genel olarak kötü hava koşulları sonucu konutlarda meydana gelen hasarın giderilmesinden konut sahibinin sorumlu olduğunu vurguladılar. Ancak su altında kalan dairedeki demirbaş eşyalarda oluşan hasarlardan konut sahibi sadece belirli durumlarda sorumlu tutulabiliyor.
Mesela kiracısı tarafından pencerede su sızıntısı olduğu bildirilmesine rağmen zamanında tedbir almayan konut sahibi, sızıntıdan kaynaklanan ve örneğin mobilyalarda oluşan maddi hasarı karşılamak zorunda. Kiracılar ise kendi tedbirsizlikleri sonucu meydana gelen hasarlardan sorumludurlar. Örneğin seyahat nedeniyle uzun süre dairesine uğramayan kiracı, yağmur suyunun pencelerden içeri sızmaması için gerekli tedbirleri almak, örneğin penceleri kapattıktan sonra tatile ayrılmak zorunda. Aynı şekilde balkonda yağmur sularının aktığı boruların tıkanmaması için bunların açık ve temiz tutulmasından kiracılar sorumludur. Bu sorumluluğunu yerine getirmeyen kiracılar,

BAKMADAN GEÇME!