Ankara'da Irak Büyükelçisi krizi

Güncelleme Tarihi:

Ankarada Irak Büyükelçisi krizi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz'in gelecek pazartesi günü yapacağı Ankara ziyareti öncesinde bu ülkenin Türkiye'ye büyükelçi olarak atadığı Faruk Hicazi'nin hakkındaki ciddi iddialar, devletin zirvesinde fikir ayrılığı yarattı.

Başbakan Bülent Ecevit'in, Aziz'in ziyareti öncesi Irak'ın yeni Ankara Büyükelçisi’nin güven mektubunu bir an önce Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'e sunmasını istediği, ancak Demirel'in bu kişinin istihbarat kökenli olması ve hakkındaki bazı sakıncalı bilgiler dolayısıyla bir süre daha beklenmesini uygun gördüğü öğrenildi. Bu elçi ile ilgili şüphelerin tamamen ortadan kalkmasını bekleyen Demirel, yaklaşık bir aydır Iraklı elçiye güven mektubunu sunacağı net bir gün vermiyor.

Aziz'in ziyaretinden önce Demirel tarafından bir türlü kabul edilmeyen Iraklı Büyükelçi'nin güven mektubu, Başbakanlık’ta rahatsızlık yarattı. Başbakan Ecevit tarafından bizzat davet edilen Aziz'in gelişi de Washington'da endişe ile karşılandı.

Geçen ekim başında Ecevit'in, Türkiye ile Irak'ın arasındaki ilişkilerin büyükelçilik seviyesine çıkarıldığını açıklamasının ardından Ecevit'in Aziz'i bizzat daveti Ankara - Washington ilişkilerde ikinci mini kriz olarak yorumlandı.

Washington kaynakları, Aziz'in Ankara'ya gelişini,‘‘ Bu tamamen Türkiye'nin dış politikası ile ilgili bir tercihdir. ’’şeklinde imalı bir havada yorumlarken, Aziz'in Ankara'da olduğu saatlerde başkent ABD'den üst düzey ziyaretçi bombardımanına uğrayacak. Irak heyetinin Ankara'ya geleceği önümüzdeki pazartesi günü, aynı saatlerde Amerika'dan Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nın üst düzey bir yetkilisi ve beraberindeki heyet başkentte Türk yetkililerle Irak krizini masaya yatıracak. ABD'den önümüzdeki hafta en az 30 Kongre üyesini kapsayan üç ayrı grup daha Türkiye'ye gelecek.

AZİZ'E GARANTİ

Ecevit'e yakın kaynakların verdiği bilgiye göre, Aziz'i daha önce de Türkiye'ye davet eden Başbakan’ın görüşmelerde, Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğu mesajını bir kez daha yineleyeceği belirtildi. Ecevit'in ayrıca, ABD'nin İncirlik'ten kalkan ve Kuzey Irak'ı tehdite maruz kaldığı gerekçesi ile bombalayan Amerikan uçakları ile ilgili endişelerini de dile getireceği ifade edildi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!