Ankara-Mogadişu arasında tarihi anlaşma... Somali denizleri Türkiye’ye emanet

Güncelleme Tarihi:

Ankara-Mogadişu arasında tarihi anlaşma... Somali denizleri Türkiye’ye emanet
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2024 07:00

Türkiye ve Somali arasındaki askeri ve ekonomik işbirliği son imzalanan anlaşmayla birlikte Somali denizlerine taştı. Somali karasularını 10 yıl boyunca Türkiye’ye emanet edecek olan anlaşma kapsamında Türkiye ayrıca Somali donanmasının kurulmasına yardım edecek.

Haberin Devamı

Somali ve Türkiye arasında imzalanan Savunma ve Ekonomik İşbirliği Çerçeve Anlaşması’na ilişkin açıklama yapan Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, anlaşmayla Somali’ye karada verilen terörle mücadele desteğinin deniz güvenliği alanında da verileceğini söyledi. Somali askerine Türkiye’de eğitim verildiğini hatırlatan kaynaklar, “Bizim Kartal, onların ‘Gorgor Taburu’ dedikleri birlikler Afrika coğrafyasında bir rol model oldu. Bu eğitim modelinin uygulanması için Afrika’daki başka ülkelerden de talepler geliyor” dedi.

TSK’DAN DENİZDE DESTEK

Türkiye ve Somali arasındaki anlaşma kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK), Somali’nin karasularındaki yasadışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede kapasite ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine de yardımcı olması amaçlanıyor. Anlaşmanın Türkiye ayağında onay süreci devam ediyor.

Haberin Devamı

ORDU MODERNİZE EDİLİYOR

Somali Ulusal Ordusu’nun yeniden yapılandırılması ve terörle mücadele konusunda 10 yılı aşkın süredir destek sağlandığını belirten kaynaklar, oluşum süreci ve eğitimine katkı sağlanan Somali Ulusal Ordusu’nun terörle mücadelede önemli başarılar elde ettiğine dikkat çekti. Mehmetçik tarafından verilen eğitim modelinin Afrika’da ‘rol model’ oluşturduğuna işaret eden kaynaklar, Türkçesi ‘Kartal Taburu’ anlamına gelen ‘Gorgor Taburu’nun başarısına dikkat çekti.

MOGADİŞU İÇİN KRİTİK ADIM

İmzalanan anlaşma hem Türkiye hem de Somali için kritik önem taşıyor. Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud’un “ülke için tarihi” olarak nitelendirdiği anlaşma ile Türkiye, Aden Körfezi üzerinde yer alan Somali’de kilit oyuncu konumuna gelirken, Somali de savunma yeteneklerini güçlendirecek. Halihazırda ülkenin başkenti Mogadişu’da bir eğitim üssüne sahip olan Türkiye, bu anlaşma doğrultusunda Somali karasularında yetki elde edecek. Türkiye, deniz güvenliği, Somali donanmasının yeniden inşası konusunda Mogadişu yönetimine destek verecek. Anlaşma ayrıca Etiyopya ve ayrılıkçı Somaliland yönetimi arasında imzalanan ve Etiyopya’nın burada bir liman ve askeri üs kurmasını öngören mutabakattan kısa süre sonra geldi. Türkiye, söz konusu anlaşmaya karşı olduğunu açıklamıştı. Mogadişu yönetimi Eş-Şebab terör örgütü, ayrılıkçı Somaliland bölgesi ve komşusu Etiyopya ile uzun süredir sorunlar yaşıyor. Dün anlaşmayı onaylayan Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye’ye müteşekkir olduklarını belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!