Amcadan Kral'a sadakat mektubu

Güncelleme Tarihi:

Amcadan Krala sadakat mektubu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 1999 00:00

Haberin Devamı

Kral Hüseyin öldü. Yeni Kral 2’nci Abdullah tahta çıktı. Ama Ürdün'de ‘saray darbesi dedikoduları’ hâlâ bitmedi. Prens Hasan’ın son dakikada krallıktan edildiği için aileye kırgın olduğu, bu yüden yeni kralın davetine katılmadığı ve kefiye takmadığı iddia edildi. Ama Prens, yeni Kral’a sadakatini daha ilk günden yazdığı bir mektupla gösterdi.

Yeni Kralı babasının ölümü üzerine ilk teselli eden yerini aldığı amcası Prens Hasan oldu. Kral Hüseyin dul eşi Kraliçe Nur da Kral Abdullah'ın eşi Prenses Rania’yla törende bizzat ilgilendi. Kral’ın önümüzdeki günlerde eşini Kraliçe ilan etmesi bekleniyor. Kraliçe Nur ise veliaht annesi olarak Saray'daki etkinliğini koruyacak. Prens Abdullah'ın tahta geçmesinin ardından Kraliçe Nur'un büyük oğlu Prens Hamza veliaht ilan edildi. Veliaht tayininde Kral Abdullah'ın öz kardeşi Prens Faysal ve Kral'ın Prenses Aliye ile yaptığı üçüncü evliliğinden olan Prens Ali devre dışı bırakıldı.

ÜRDÜN Kralı Hüseyin'in ölümünden sonra Kraliyet ailesindeki anlaşmazlıklar iyice su yüzüne çıkmaya başladı. 34 yıl sonra veliahtlık ünvanı elinden alınarak yeğeni Prens Abdullah'a verilen Prens Hasan ibn Tallal önceki gün taziye kabulüne katılmadı. Hasan'ın yokluğu ise yeni söylentilere yol açtı. Ancak dün Prens Hasan'ın yeğeni Kral Abdullah'a mektup yollayarak sadakat bildirdiği ortaya çıktı.

Prens Hasan ibn Tallal, mektubuyla dedikodulara son vermek istese bile Kral Hüseyin'i son yolculuğuna uğurlayan Ürdün hala iktidar çatışmasını ve saray entrikalarını konuşuyor. İşte Ürdün'de dolaşan söylentiler:

51 yaşındaki Prens Hasan'ın başını Pakistan asıllı karısı Prenses Servet yedi. ABD'de kanser tedavisi gören Kral Hüseyin, zaten kardeşinin orduda yaptığı değişikliklerden rahatsızdı. Prens Hasan daha ağabeyi ölmeden tahta göz dikmiş, oğlu Prens Raşid'i ise veliahtlığa hazırlanıyordu. Ancak Kral Hüseyin'i çileden çıkaran son gelişme Prenses Servet'in ‘sanki Kraliçe olmuş gibi’ aileye sormadan saraylardan birinin dekorunu yenilemesi oldu.

Kral Hüseyin, aileden gelen baskıyla da Prens Hasan'ı veliahtlıktan azlederek yerine İngiliz asıllı Prenses Mona'dan olma büyük oğlu Prens Abdullah'ı atadı. Aslında Kral'ın gönlü dördüncü eşi Nur'dan olma dört numaralı oğlu Prens Hamza'yı veliaht ilan etmekten yanaydı. Hamza henüz 18 yaşında ve iki büyük ağabeyi vardı. Sonunda aile Abdullah'ın adı üzerinde anlaştı. Prens Hamza'nın da ağabeyine veliaht olması şartıyla Kraliçe Nur, Abdullah'a onay verdi. Abdullah da Kral'ın ölümünden sonra tahta geçer geçmez üvey kardeşi Hamza'yı veliaht etti. Kral'ın ortanca oğulları Prens Faysal ve Prenses Aliye'den olma ortanca oğlu Prens Ali ise veliaht sıralamasında atlandı.

Kral Hüseyin, Prens Abdullah'ı veliaht ilan eder etmez tedavi olduğu ABD'ye geri döndü. Söylentiye göre 7 ay sonra Ürdün'e geri dönen Kral, üstü açık arabadan halkını selamlar, kendisini karşılayanlarla öpüşürken enfeksiyon kaptı. Hastalığın nüksetmesine yol açan bu enfeksiyon Kral'ın durumunu ağırlaştı. Bu nedenle Kral Hüseyin, oğlunun yemin bile etmesini bekleyemeden ABD'ye uçtu. ABD'de ilik nakli yapılan Kral, geçen hafta da ölmek üzere komada ülkesine geri döndü.

Kral Hüseyin, ölüm döşeğinde Azrail'le cebelleşirken bile Kraliyet ailesinde tartışma yaşandı. Kraliçe Nur, eşinin son saatlerini huzur içinde geçirebilmesi için Amman'daki Kral Hüseyin Sağlık Merkezi'nden Bab el Salam Kraliyet Sarayı'na götürülmesini istedi. Kraliçe'nin kendi çocukları dahil Kraliçe Nur'un isteğine karşı çıktı. Kral Hüseyin'in ‘tıbben öldüğünü’ açıklamasının ardında bu kez Kral Hüseyin'in yaşam destek ünitesinden çıkarılıp çıkarılmaması tartışıldı. Hatta Prens Abdullah, fişin çekilmesi İslam'a uygun mu diye İslam ulemalarına danıştı. Solunum makinasının kapatılmasına izin vermedi.

Kraliyet ailesinde yaşanan soğukluk cenaze törenine de yansıdı. Bütün aile cenazede kefiye takarken, sadece Prens Hasan ve 19 yaşındaki oğlu Reşid kefiye takmadı. Hasan'ın bu tercihi, Kraliyet ailesine yönelik bir başkaldırı olarak yorumlandı. Hasan’ın, önceki gün de Kral Abdullah'ın taziye kabulüne gelmemesi söylentileri daha da alevlendirdi. Nitekim Prenses Servet ve üç kızı da kadınlar törenine katılmadı.

Hasan babası öldüğü gün Kral'a hitaben yazdığı mektupta bunlara cevap verdi :

‘Allah’ın ve halkın huzurunda majesteleri sizin ağabeyiniz ve destekçinizim. Umarım Allah, sizin döneminizi de Haşimi Hanedanı'nı kandilimiz, gün ışığımız, ağabeyim ve babanızın döneminde olduğu gibi büyük işler ve güçle taçlandırır. Ağabeyim’e olduğu gibi sizden de desteğimi esirgemeyeceğim.’



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!