Ama ölçülü olsun

Güncelleme Tarihi:

Ama ölçülü olsun
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2007 00:00

Avrupa Parlamentosu’nda Türkiye raporunun oylandığı oturuma, Türkiye’nin olası Kuzey Irak operasyonu damgasını vurdu.

Olli Rehn: Türkiye, vatanını ve halkının güvenliğini koruma hakkına sahiptir.

AB Dönem Başkanı Portekiz: Operasyondan kaçınılmalıdır, engellenemiyorsa da ’dengeli’ olmalıdır.

AVRUPA Birliği, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik operasyonunun "ölçülü" olması halinde bunun "anlaşılabilir" olacağı yönünde görüş belirtti. Avrupa Parlamentosu ayrıca, ele alınan Türkiye raporuna Ermeni soykırımı iddialarının eklenmesi için sunulan değişiklik önergelerinin tümünü reddetti.

Dün Avrupa Parlamentosu’nda ele alınan "AB-Türkiye İlişkileri" konulu raporun görüşülmesi, Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik operasyon kararının ağırlıkta olduğu tartışmalara dönüştü. AB Komisyonu’nun Genişlemeden sorumlu temsilcisi Olli Rehn, "Türkiye vatanını ve halkının güvenliğini koruma hakkına sahiptir. Bunu anlıyoruz" dedi.

Hollandalı Hıristiyan Demokrat Parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan raporun görüşülmesi sırasında AB Konseyi adına konuşan, AB Dönem Başkanı Portekiz’in Avrupa işlerinden sorumlu temsilcisi Manuel Lobo Antunes ise, olası bir operasyondan "kaçınılması" çağrısı yaptı ancak, bunun engellenememesi halinde "dengeli" bir operasyonun önemli olduğunu kaydetti. AP’de dün kabul edilen rapora da bu yönde bir ifade eklendi.

PKK KINANDI

AB Komisyonu’nun 6 Kasım’da yayınlayacağı "İlerleme Raporu" öncesinde kabul edilen raporda, PKK terörü "şiddetle" kınandı. AB Temsilcisi Olli Rehn, raporun görüşülmesi sonrasında, Türk basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. "Sınır ötesi operasyon" ile ilgili kararın, daha çok Irak yönetimi üzerinde baskı kurulması amacını taşıdığını belirten Rehn, "Üstelik bunun sonuç verdiğine yönelik işaretler de var" dedi. Rehn ayrıca, Türkiye ve Irak yetkililerinin sınır güvenliği sorununu "diyalog" yoluyla çözmelerini ümit ettiğini söyledi.

Ermeni önergeleri  REDDEDİLDİ

Dün Avrupa Parlamentosu’nda Ermeni soykırımı iddialarına yönelik sunulan üç ayrı değişiklik önergeleri reddedildi. Fransızların çoğunluğunu oluşturduğu AP milletvekillerinin, sunduğu değişiklik önergesi, 260 evet oyuna karşı 309 oyla reddedildi. AP Sol Birlik Grubu’nun benzer bir önergesi de, 176 oya karşılık 408 oyla reddedildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!