Almanya'dan hep aynı türkü

Güncelleme Tarihi:

Almanyadan hep aynı türkü
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dışişleri Bakanı İsmail Cem dün Bonn'da Almanya Dışişleri Bakanı Klaus Kinkel ile biraraya geldi. Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için son dönemlerde Batılı başkentlerde temaslarını sürdüren İsmail Cem, dün Bonn'da Alman meslektaşına da, Türk tarafın haklı tezini anlattı.

İki bakan arasında yapılan görüşme yaklaşık bir buçuk saat sürdü. Görüşmelerden sonra, iki bakan ortaklaşa bir basın toplantısı düzenledi. Kinkel, bu toplantıda Türkiye'nin yalnız Almanya için değil, Avrupa için de çok önemli olduğunu ifade etti. Bakan Kinkel stratejik olarak Türkiye'nin öneminin daha da arttığını ve bunun bilincinde olduklarını söyledi. Ancak, Türkiye'deki insan hakları ihlalleri, Kürt sorunu, Yunanistan ile olan sıkıntılar ve Kıbrıs sorunları nedeniyle Türkiye'nin şu aşamada AB'ye tam üyeliğinin söz konusu olamayacağını ifade etti.

Alman Bakan ‘‘Türk treni avrupa rayının üzerindedir. Bu trenin kullanılmayan yan bir ray üzerine çekilmesi söz konusu değildir’’ görüşünü belirterek, yine hep bilinen türküyü söyledi.

Türk Dışişleri Bakanı İsmail Cem, buna karşılık, Kinkel ile yaptığı görüşmede Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusunda diğer adaylardan farklı davranılmasını anlayabilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Cem, Alman tarafına açık bir şekilde, ‘‘Türkiye'nin tek önceliğinin AB olmadığı’’ görüşünü aktardı. AB ile ilişkilere önem verdiklerini, ama bunun da en öncelikli tek hedef olmadığını dile getirdi. Cem Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üyelik perspektifine sahip olmasının kaçınılmaz olduğunu söylerken diğer adaylardan farklı bir tutum izlenmemesi gerektiğini görüşünü de vurguladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!