Almanya'da zehirli gıda paniği

Güncelleme Tarihi:

Almanyada zehirli gıda paniği
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 1997 00:00

Haberin Devamı

Thomy markasını taşıyan hardal, ketçap gibi ürünlere zehir karıştırdıklarını iddia eden şantajcılar Almanya'yı karıştırdı. Thomy Fabrikasına gönderilen şantaj mektubunda 14 ayrı kentte, 57 süpermarkete zehirli ürün bırakıldığı iddia edildi.

Almanya'da 1996'dan beri Nestle Şirketler Grubu'na dahil Thomy fabrikasına şantaj yapan kişi ya da kişilerin gönderdiği yeni bir tehdit mektubu Alman Polisi'ni ‘‘zehirli gıda’’ alarmına geçirdi. 11 Ağustos'ta şirket yöneticilerinin eline ulaşan mektupta, şantajcıların 14 Alman kentinde 57 süpermarketin tezgahlarına zehir katılmış Thomy ürünlerini koyduklarını yazıyor. Yine aynı mektupta, 12 kentte de metro, tren istasyonu gibi halka açık yerlere ‘unutulmuş gibi’ zehirli ürünler bırakıldığı tehtidi yer alıyor. Ancak şantajcıların tehditleri karşısında ne kadar para istedikleri açıklanmadı. Polis adı geçen süparmarketlerde bulunan bütün Thomy ürünlerini, bu arada ‘ne olur ne olmaz’ diye aynı gruba dahil olan Nestle ürünlerini de toplattı. Tahlillerde şimdiye kadar zehirli bir maddeye rastlanmadığını bildiren polis incelemelerin süreceğini açıkladı. Yetkililer 1 Ağustos'tan sonra bu marketlerden alışveriş yapmış olanları da uyararak, varsa ellerindeki Thomy marka malları polise getirmelerini istediler. Polis geniş bir operasyon yaparak suçluları tespite çalışırken, endişe içindeki tüketicileri bilgilendirmek üzere telefon hatları açıldı.

Dünyanın ve Almanya'nın en büyük gıda üreticilerinden biri olan Nestle ve Thomy'nin şantajcılar yüzünden milyonlarca marklık zarara uğradığı, her iki şirketin satışlarında çok önemli düşüş görüldüğü belirtildi. Geçtiğimiz Nisan ayında Saarbrücken ve Regensburg'da iki ayrı süpermarkette öldürücü siyanür zehiri içeren Thomy hardal ve mayonez tüpleri bulunmuştu. Şantajcının ihbarı üzerine yapılan aramalarda zehirli maddeler ele geçirilmiş ve muhtemel bir felaket önlenmişti. Öte yandan, Ocak ayında Maggi adlı gıda firmasına şantaj yapmaya çalışan Alman karı koca yargılanmaya başlandı. Firmadan 500 bin dolar (yaklaşık 82 milyar lira) ve 500 bin mark (yaklaşık 44 milyar lira) isteyen şantajcılar, para teslimi sırasında yakalanmıştı. Ekonomik sıkıntıda oldukları için bu yola başvurduklarını itiraf eden karı koca Maggi ürünlerini BSE virüsü ile zehirleyecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!