Alman Papa Auschwitz’de

Güncelleme Tarihi:

Alman Papa Auschwitz’de
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 29, 2006 00:00

Gençliğinde Nazi zulmü yüzünden din adamı olan Alman Papa 16. Benedikt dün Polonya’da, 1.5 milyon Yahudinin soykırıma uğradığı Auschwitz-Birkenau kampına gitti ve kurbanlar için dua etti.

KATOLİK dünyasının ruhani lideri Alman Papa 16. Benedikt, Polonya’daki Nazi ölüm kampının bulunduğu Auschwitz’i ziyaret ederek, burada öldürülen 1.5 milyon Yahudi için dua etti. Ölen Papa 2. John Paul’ün anısına ziyaret ettiği Polonya’nın Krakov kentinde dün sabah 1 milyona yakın kişiye hitaben konuşan Papa 16. Benedikt, "laikliğe karşı Hıristiyanlığın savunulmasını" istedi. "Sizlerden, Avrupa ve dünyada Hıristiyan inancını yayarak yükselen laikliğe karşı savaşmanızı ve inancınızın hazinesini bütün insanlarla paylaşmanızı istiyorum" diyen Papa, Polonyalılardan vatandaşları olan Papa 2. John Paul’ün anısına sadık kalmalarını da istedi.

Dün öğleden sonra Auschwitz kampına giden Papa 16. Benedikt buradaki konuşmasında "Kampta 1.5 milyon insan ölürken Tanrı neredeydi?" dedi. Özellikle bir Alman olarak "bu dehşet yerinde" konuşmanın çok zor olduğunu ifade eden Papa şunları söyledi: "Böyle bir yerde kelimeler yetersiz kalıyor. Sonunda sadece korkunç bir sessizlik olabilir. Tanrıya yürekten bir çığlık atan sessizlik: Tanrım neden sessiz kaldın? Bütün bunlara nasıl müsamaha gösterdin?"

Benedikt, üzerinde "Arbeit macht frei" (Çalışmak Özgürleştirir) yazısının bulunduğu Auschwitz’in ünlü kapısından geçti, eski mahkumlarla ve Yahudi gruplarıyla görüştü. Ayrıca kampın yanındaki Katolik eğitim merkezini ziyaret etti. Auschwitz’de Yahudi dilinde kurbanlar için dualar okudu, barış için Almanca dua okudu, mum yaktı ve ana konuşmasını İtalyanca yaptı.

Papa 16. Benedikt’in bir "Alman evladı" olarak, Yahudi soykırımının sembolü haline gelen Auschwitz’i ziyaret etmesi ayrı bir anlam taşıyor. Gençlik yıllarında kendi isteği dışında "Hitler Gençliği" örgütüne kaydedilen 16. Benedikt, Nazi rejiminin zulmünü gördükten sonra rahip olmaya karar verdiğini söylemişti.

ALMANCA KONUŞMADI

Papa 16.Benedikt, İkinci Dünya Savaşı’ndaki Polonyalı ve Yahudilerin hassasiyetini dikkate alarak Polonya ziyareti boyunca Almanca konuşmadı. Dünyanın en büyük Yahudi mezarlığı olarak nitelenen Auschwitz, Nazi lideri Adolf Hitler’in Avrupa’daki 12 milyon Yahudiyi yok etmeyi hedefleyen "Nihai Çözüm" planının merkez üssünü oluşturuyordu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!