Alman basınında Erdoğan-Merkel buluşmasına ilgi

Güncelleme Tarihi:

Alman basınında Erdoğan-Merkel buluşmasına ilgi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 17, 2007 15:48

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel'in dün Hannover Sanayi Fuarında bazı standları birlikte ziyaret etmesi, Alman basını tarafından büyük ilgiyle karşılandı.

Haberin Devamı

Bild gazetesi, "Yukarıda sarı arabada" adlı Alman halk şarkısını anımsatarak, "Merkel ve Erdoğan-Yukarıda sarı arabada" başlığını atarak, başbakanların Hattat şirketinin ürettiği sarı traktörde oturdukları fotoğrafa yer verdi.

Haberde, Erdoğan ve Merkel'in standları gezerken çok neşeli göründüğü, bunun hem Almanya'da, hem de Türkiye'de ekonomik büyüme rakamlarının memnuniyet verici olmasından kaynaklandığı görüşüne yer verildi. Türkiye'nin ekonomik büyümesinin yüzde 7,3 ile Almanya'dan çok daha fazla olduğuna dikkat çekilen haberde, Başbakan Erdoğan'ın yarı dış kaplamalı enerji tasarrufu yapan bir motorun önünde, "Bizim burada dörtte üçlük bir motorun önünde fotoğraflarımızı çektiler, ancak bize söz verdiler, satın almak istersek yüzde yüzünü teslim edeceklermiş" şeklinde espri yaptığı kaydedildi.

Haberin Devamı

Haberde, Hannover Büyükşehir Belediye Başkanı Stephan Weil'ın ise "Başbakan Erdoğan'ın kendisine yapacağı ziyaret için 4 saat beklediğini ve sonuçta Erdoğan'ın iş adamlarıyla görüşmelerinin uzaması nedeniyle ziyaretin iptal edilmesine kızdığı" öne sürülerek, Weil'ın bu konuda açıklama yapmadığı, ancak bir sözcüsünün "Bir devlet adamı olarak bu şekilde davranılmaz" diye açıklama yaptığı belirtildi.

Hannoversche Allgemeine Zeitung gazetesi, "Türkiye-Avrupa enerji ikmalinin merkezi" başlığıyla yayımladığı haberde, Türk iş adamı Batu Aksoy'un sözlerine dayanarak, Türkiye'nin petrol ya da doğal gaz gibi önemli kaynaklara sahip olmadığını, ancak dünyanın en zengin petrol yataklarının bulunduğu bir bölgeye komşu olduğunu ifade etti.
Bu özelliğiyle Türkiye'nin, Rusya'dan bağımsızlık isteyen bir Avrupa için en önemli ülkelerden biri konumunda ve yeni enerji şekillerine yatırım yapmak durumunda olduğu belirtildi.

Frankfurter Rundschau gazetesi de birinci sayfadan verdiği haberde, Merkel ile Erdoğan'ın traktör üzerindeki fotoğrafını yayımladı, ancak bir iç siyaset konusunun da Hannover kentindeki gündeme damgasını vurduğunu yazdı.
Süddeutsche Zeitung gazetesinin "Avrupa Türkiye'ye öfkeli" başlığıyla verdiği haberde, Başbakan Erdoğan'ın bu gazeteye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyeliği için takvim verilmesi gerektiğini savunduğu, Hristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Avrupa Parlamentosu milletvekili Werner Langen'in ise bugüne kadar hiçbir aday ülke için önceden takvim belirlenmediği gerekçesiyle, "bu isteğin gerçekçi olmadığını" söylediği ifade edildi.

Haberin Devamı

Haberde, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Avrupa Parlamentosu milletvekili Martin Schulz'un da takvim belirlemenin önemli olmadığını, bunun yerine Türkiye'nin ülkedeki reformlara konsantre olması gerektiğini söylediği kaydedildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!