Albright Cem'i Çin'de buldu

Güncelleme Tarihi:

Albright Cemi Çinde buldu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD Dışişleri Bakanı Albright, Cem’i Şanghay’dan telefonla aradı ve BMGenel Sekreteri’nin önerilerini kabul etmemesi halinde Irak’ı vuracaklarını söyledi.

Körfez'de kritik saatlere girilirken, ABD Dışişleri Bakanı Madeleine Albright, dün Türkiye saati ile 16.30'da Dışişleri Bakanı İsmail Cem'i Şanghay'dan telefonla aradı ve BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın önerilerini reddetmesi halinde ABD'nin Irak'ı vuracağını söyledi.

Dışişleri Bakanı Cem, ‘Irak konusunu birlikte değerlendirdik. Arayışının temel nedeni buydu. Ama benim izlenimim, Kofi Annan menfi bir cevapla geri dönmesi durumunda ABD operasyonu başlatacak’ dedi. Çin ziyaretinin Şanghay durağında kendisine ulaşan Albright ile görüşmesinde, Annan'ın götüreceği öneriler konusunda BM Genel Sekreteri ile Washington arasında görüş birliği olduğunun anlaşıldığını belirten Cem'e göre, Irak bu önerileri olduğu gibi kabul ederse mesele kalmayacak.

Irak yönetiminin önerilerde değişiklik istemesi ya da zamanlama konusunda mazeretler ileri sürmesi halinde ise ABD askeri müdahalede bulunacak. Annan'ın önerisinin ayrıntıları konusunda fikir sahibi olmadığını belirten Cem, yine de bazı tahminleri bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

‘Annan’ın, kimyasal ve biyolojik silahlarla ilgili araştırmalar yapan UNSCOM heyetine BM Güvenlik Konseyi üyelerinin diplomatlarının da temsilci olarak katılmalarını Irak'a önereceğini ve UNSCOM'un hiçbir sınırlamaya tabi tutulmadan görevini yapmasını isteyeceğini sanıyorum. Aslında biz de böyle bir öneri getirmeyi düşünmüştük ama Güvenlik Konseyi üyesi olmadığımız için vazgeçtik.'

Albright'ın İncirlik üslerinin kullanımı gibi Türkiye'den herhangi bir talepte bulunup bulunmadığı sorusuna ise Cem, ‘Hayır’ cevabını verdi. ‘Annan’ın olumsuz bir cevapla Bağdat'tan dönmesi durumunda diplomatik yolların tıkandığı konusunda Albright, Türkiye'den mutabakat mı bekledi' sorusuna da Cem'in yanıtı, ‘Hayır mutabakat aramadı ama pozisyonlarının bu olduğunu net biçimde söyledi’ dedi.

İKNAYA ÇALIŞTIK

Albright ile görüşmesinde, Türkiye'nin de, Annan'ın önerilerini kabul etmesi için Bağdat'ı ikna etmeye çalıştığını söyleyen Cem, ‘Türkiye birinci Körfez krizinden en fazla zarar gören ülke oldu. Müdahalenin bölge için de vahim sonuçlar doğuracağını Irak’a duyurmaktayız, Kabul et bitsin diyoruz' diye konuştu.

Dışişleri Bakanı, krizin kavgasız çözümlenmesi halinde Türkiye'nin Irak'ın uluslararası topluma yeniden kazandırılması ve yaptırımların hafiflemesi için harekete geçeceğini de sözlerine ekledi. Cem, Çin'den döner dönmez 26 Şubat'ta Ürdün'e gidecek. Cem, kriz çözülürse bölge barışı için çok önemli adımların atılacağını belirtti.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!