AKP’nin Suriye klonu

Güncelleme Tarihi:

AKP’nin Suriye klonu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2006 00:00

Suriye’de Beşar Esad yönetimine son vermek için İngiltere’de örgütlenen ve Türkiye’deki AKP’yi örnek aldığını söyleyen Suriye muhalefeti, Hürriyet’e konuştu. AKP’yi adım adım izleyerek kopyaladıklarını söyleyen Suriyeli muhalifler, Türkiye’ye yapacakları ziyarette Başbakan Tayyip Erdoğan ile de görüşmek istiyor.

EL Cezire aracılığıyla geçen hafta kuruluşunu açıklayan ve AKP’yi örnek aldığını ilan eden Suriye muhalefeti, Londra’da Hürriyet’e yeni oluşumu anlattı. İlk olarak geçen yıl 25 kişilik beyin takımının bir araya gelerek oluşturduğu Suriye AKP’sinin Arapça adı "Harakat Al Adala Wal Bina’a" Adalet ve Kalkınma Partisi anlamına geliyor. Yaşları 20-45 arasında değişen, AKP’yi model alan hareketin lideri Anas Al Abdah, aslında oluşumlarını 2005 yılının Ocak ayında Şam’dan ilan etmek istediklerini ancak şartların buna izin vermediğini söyledi.

Kuruluş aşamasına gelinceye kadar AKP ile ilgili çıkan tüm yayınları, basında çıkan haberleri ve araştırmaları inceleyen Suriyeli beyin takımı, partiyi yakın takibe aldı.

AKADEMİSYEN KILIĞINDA AJAN

Abdah, geçen yıl akademisyen kılığına giren politikacıların Türkiye’ye gidip şehir şehir dolaştığını, AKP’nin çalışmaları ve yönetimi hakkında bilgi topladıklarını belirtti.

"Türkiye bizim derinliğimiz, coğrafi ve sosyolojik açıdan hem batı hem de doğu kültürlerinin birleşme noktası" diyen parti lideri "Üçüncü Yol" olarak adlandırdıkları "demokratik İslami yolun" Suriye muhalefetinin de yeni yüzü olacağını söyledi. Geçen yıl iki heyetin gizlice Türkiye’ye gittiğini söyleyen Abdah, AKP’li bazı milletvekillerinin bu oluşumdan haberdar olduğunu öne sürdü. Başta Katar olmak üzere bazı Arap ülkelerinde AKP’nin önde gelen politikacılarıyla görüşen Suriyeli lider, "AKP bizim oluşumumuzun farkında. Bizi desteklediler. Amacımızı, yapmak istediklerimizi onlara anlattık. Suriye’de partimizi devam ettirmek istiyoruz. Olumlu tepkiler aldık" dedi.

Erdoğan İle görüşmek istiyoruz

İLK defa Londra’dan duyurulan ve Suriye içinde de desteklenen Harakat Al Adala wal Bina-a Partisi’nin lideri, Başbakan Tayyip Erdoğan’ı çok beğendiklerini ve yakından izlediklerini açıkladı. "Dünyanın her tarafından, hareketimize destek verenler var. Avrupa ülkelerinin politikacılarıyla sıkı ilişkiler içindeyiz. 3 Ekim müzakerelerinde Tayyip Erdoğan’la aynı odada bulunan politikacılar var. Bize söylediklerine göre müzakereler başladığında en etkili politikacı Tayyip Erdoğan’mış. Kararlılığı, vücut dili ve diğer politikacılarla sıkı bağı onu müzakerelerin lideri yapmış. İşte biz AKP ve Erdoğan’la ilgili en ufak detayları bile takip ediyoruz" diyen Anas Abdah, kendisi de Erdoğan’ı örnek aldığını söyledi. Önümüzdeki ay Türkiye’ye yapacakları ziyarette Erdoğan ile görüşmek istediklerini belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!