Ah Musul

Güncelleme Tarihi:

Ah Musul
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2018 00:19

10 ay önce terör örgütü DEAŞ’tan temizlenen Musul’da halk yeniden hayata tutunmaya çalışırken, yoğun çatışmaların yaşandığı mahalleler ve tarihi eserler ise harabe vaziyette. Halk, enkazların altından hâlâ cesetlerin çıktığını söylüyor. DEAŞ’ın 2014’te sözde ‘halifelik’ ilan ettiği Musul Ulu Camisi de yıkılmış durumda.

Haberin Devamı

HAZİRAN 2014’te ağır silahlarla Irak’ın Musul kentine saldıran terör örgütü DEAŞ, güçlü bir direnişle karşılaşmayınca kısa sürede şehri ele geçirdi.

Ah Musul
Esir aldığı askerleri öldüren DEAŞ’ın kontrolü ele geçirmesiyle yüz binlerce Musullu şehri terk etmek zorunda kaldı. Kaçamayan diğer siviller, DEAŞ’ın zulmüne maruz kalırken tarihi kent, terör örgütü mensuplarının kalesi haline geldi. Başta Şii camisi ve türbeleri olmak üzere şehirdeki heykeller ve tarihi eserler DEAŞ tarafından yıkıldı. Tarihi eserler yağmalandı. DEAŞ lideri Ebubekir El Bağdadi, Temmuz 2014’te Musul Ulu Camisi’nde (El Nuri) ‘hilafet’ ilan etti.

Haberin Devamı

3 YIL SONRA TEMİZLENDİ
Musul 3 yıl DEAŞ’ın elinde kaldıktan sonra 2017’de ABD destekli Irak ordusu, kenti ‘kurtarma operasyonu’ başlattı. İran destekli Haşdi Şabi güçlerinin de katıldığı operasyonda, şiddetli çatışmalar sonucunda Temmuz 2017’de kent DEAŞ’tan temizlendi. Irak ordusunun zafer ilan etmesiyle şehir merkezinde mayın ve patlayıcı temizliğine başlandı. Ardından daha önce şehirden göç etmek zorunda kalan Musul halkının bir kısmı geri dönüş yoluna koyuldu.

24 SAAT NÖBET TUTULUYOR
Musul’un DEAŞ’tan temizlenmesinin üzerinden neredeyse bir yıl geçti. Bugün hem 3 yıl süren DEAŞ esaretinin hem de şiddetli çatışmaların izlerini şehirde görmek mümkün. Şehrin batı yakasını doğu yakasıyla birleştiren köprülerin neredeyse tamamı havaya uçurulmuş. Etrafında geniş güvenlik önlemleri alınan şehrin gerek giriş çıkışlarında, gerekse mahalle aralarında Irak ordusuna bağlı ekipler 24 saat nöbet tutuyor.

Ah Musul
GERİYE ENKAZ KALDI
DEAŞ’ın Musul’u ele geçirmesiyle terör örgütünün lideri Ebubekir El-Bağdadi Haziran 2014’te Musul Ulu Camisi’nde (El Nuri) ‘hilafet’ ilan etmişti. Musul’u kurtarma operasyonu sırasında köşeye sıkışan DEAŞ’ın minaresini havaya uçurduğu cami de enkaza dönmüş durumda. Caminin etrafında bulunan boş arazi, bombalardan dolayı hurdaya dönen araçlarla doldurulmuş. Caminin çevresi ise güvenlik nedeniyle ziyaretlere kapatılmış.

Haberin Devamı

Ah Musul

HAYAT ÇOK ZOR AMA DEAŞ GİTTİ MUTLUYUZ
DİCLE Nehri’nin ikiye böldüğü Musul’da, DEAŞ’la yaşanan çatışmaların çoğu, şehrin batı yakasındaydı. Dolayısıyla çatışmalardan en çok etkilenen bölge de şehrin batı yakasında bulunan ‘Eski Musul’ oldu. Bu yakada bulunan tarihi eserler, camiler ve türbelerin bir kısmı DEAŞ tarafından yok edilirken, geriye kalanlar da enkaza dönmüş. Yine bu bölgede bulunan ev ve işyerlerinin tamamı çatışmalardan dolayı oturulamaz duruma geldiği için sokaklar boşalmış durumda. Çok az insanın kaldığı bu bölgede altyapı da çökmüş. Musul ara sokaklarında nöbet tutan güvenlik güçleri, halkı daha önce DEAŞ tarafından döşenmiş mayın ve patlayıcılara karşı uyarırken, Musul halkı ise “Enkazların altından hâlâ cesetler çıkıyor” diyor. Şehrin ara sokaklarında konuştuğumuz bir Musullu da DEAŞ öncesi ve sonrasını şöyle anlatıyor: “DEAŞ’tan önce Musul’da hiçbir sorunumuz yoktu. Onlar saldırdığında şehri terk ettik. Geri döndüğümüzde evimizin harabeye döndüğünü gördük. Şimdi bir akrabamızın yanında kalıyoruz. Şu an Musul’da hayat çok zor. Ama yine de DEAŞ gittiği için çok mutluyuz.”

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!