Afrika'da kara virüs dehşeti: 5 bin ölü

Güncelleme Tarihi:

Afrikada kara virüs dehşeti: 5 bin ölü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

Ebola'dan sonra şimdi de ‘‘Rift Vadisi Humması’’ adı verilen bir virüs, Afrika'da kol geziyor. Sivrisinekten geçen ve kontrolden çıkan salgın Kenya'da şimdiden 5 bin can aldı.

Hastalığı dizginlemek için çalışan Kızılay ve Kızılhaç örgütlerinin bildirdiğine göre ülkenin kuzeydoğusundaki Rift Vadisi'ni tamamen etkisi altına alan virüs yüksek ateş, ishal, kusma ve şiddetli kanamaları takiben korkunç bir ölüme yol açıyor. Bir aydır devam eden ancak henüz yeni teşhis edilen Rift Vadisi humması sivrisineklerden insanlara geçiyor. Hayvanları elleyerek doğrudan temas edenlere de bulaşan virüs solunum yoluyla bile geçebiliyor.

Acil önlem çağrısı

Hükümeti derhal önlem almaya çağıran bir grup milletvekili, virüsün yanı sıra, Afrika'nın doğusunu etkisi altına alan sellerden kaynaklanan açlığın da ölümlere neden olduğunu bildirdiler. Dün bir bildiri yayınlayan 14 milletvekili, ‘Bu salgın derhal durdurulmadığı takdirde hayatta kalanlar, ölenlere gıptayla bakmaya başlayacak’ dediler. Kızılay ve Kızılhaç lojistik sorunu nedeniyle çalışmalarını güçlükle sürdürdüklerini belirttiler.

Belâlı bölge

Sel suları yüzünden ulaşılması hayli güç olan Rift Vadisi'nde hummanın yanı sıra sıtma ve kolera vak'alarına da rastlandığı bildiriliyor. Yardım kuruluşlarında görevli yetkililer, çok daha korkunç bir humma virüsünün kapıda beklediği uyarısında bulunarak, ‘Aslında virüse yakalananların sayısı bilinenden daha yüksek olabilir. Çünkü bazı humma vak’alarına da sıtma teşhisi konulmuş' dediler.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!