AFP: Kaşıkçı krizi Türkiye’ye yarayabilir

Güncelleme Tarihi:

AFP: Kaşıkçı krizi Türkiye’ye yarayabilir
Oluşturulma Tarihi: Kasım 04, 2018 01:22

Fransız AFP haber ajansının yayınladığı analizde Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesiyle ilgili krizin Ortadoğu’daki dengeleri Türkiye’nin lehine, Suudi Arabistan’ın ise aleyhine değiştirebileceği öne sürüldü.

Haberin Devamı

Chatham House düşünce kuruluşunda Ortadoğu ve Kuzey Afrika Direktörü olan Lina Khatib, “Kaşıkçı’nın öldürülmesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Suudi Arabistan’a baskı ve Türkiye’yi Müslüman dünyanın lideri olarak sunmak için altın bir fırsat tanıdı. Kaşıkçı krizi Türkiye için büyük bir siyasi jeopolitik kumar ve şimdilik Türkiye oyunu ustaca oynuyor gözüküyor. Ancak Türkiye tek başına Suudi Veliaht Prensi Muhammed’in görevden alınması için bastıramaz. Top ABD’nin sahasında” yorumunda bulundu. Türkiye’nin Müslüman Kardeşler’i önemli tuttuğu, ancak Batı’nın özellikle de ABD’nin Yemen’de savaşın sona ermesi ve Katar’a yönelik ablukanın kalkması için Veliaht Prens’e baskı yapabileceğine işaret ediliyor. Olası bir İsrail-Filistin barışı için ABD’nin Veliaht Prens’in desteğine ihtiyaç duyduğuna dikkat çeken uzmanlar, Washington’ın Prens’e İsrail ile işbirliği ve İran’a karşı tavırda yer alması için baskı yapabileceğini belirtiyor.

AFP: Kaşıkçı krizi Türkiye’ye yarayabilir

Haberin Devamı

SUUDİ PRENS TALAL SERBEST BIRAKILDI

Suudi Arabistan’da geçen yıl ‘yolsuzluk’ iddiasıyla başlatılan soruşturmalar kapsamında gözaltına alınan prenslerden Halid bin Talal’ın serbest bırakıldığı öne sürüldü. İngiltere’de yayınlanan El-Kuds el-Arabi gazetesinin güvenilir kaynaklara dayandırdığı habere göre; Kral Selman’ın yeğeni olan Prens Talal, tutuklanan diğer prenslerden farklı olarak Veliaht Prens Muhammad bin Selman’ı eleştirdiği için ocak ayında gözaltına alınmıştı.

‘AMAÇ BASKIYI HAFİFLETMEK’

Talal’ın serbest bırakılmasının, Suudi gazeteci Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından Riyad üzerinde artan baskıları hafifletme amacı taşıdığı savunuluyor. Bu arada, Halid bin Talal’ın, yolsuzluk soruşturması kapsamında serbest bırakılan ilk prens olduğu belirtildi. Amerikan Wall Street Journal gazetesi ise Prens Turki bin Abdullah, Prens Abdülaziz bin Fahd ve milyarder işadamı Muhammed Hüseyin el Amoud’nin yakın zamanda serbest bırakılacağının tahmin edildiğini yazdı.

 

BAKMADAN GEÇME!