Afgan kadınlar 'first lady' kadar şanslı değil

Güncelleme Tarihi:

Afgan kadınlar first lady kadar şanslı değil
Oluşturulma Tarihi: Mart 08, 2011 15:28

Kadınların büyük bölümünün en temel haklara sahip olmadığı Afganistan'da, Devlet Başkanı Hamid Karzai "eşinin evde kendisini ezdiğini" söyledi.

Haberin Devamı

Başkent Kabil'de, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla çoğunluğu kadınların oluşturduğu kalabalığa hitaben konuşan Karzai, eşi Zenat Karzai'nin toplantıya neden katılmadığıyla ilgili bir soruya gülerek, “Evimde eziliyorum, sorabilirsiniz. Evde otorite o. Gelip gelmemek ona kalmış. Gelmeye zorlasam bunun sonu kötü olur” yanıtını verdi.

Karzai'nin 4 yaşındaki oğlunun annesi olan jinekolog Zenat Karzai, kamuoyu önüne çıkmayı pek sevmiyor.

Karzai ayrıca, aşiret liderlerini ve dini yetkilileri, kadınlara yönelik şiddete karşı mücadeleye çağırdı.
       
Dini ve geleneksel nedenlerle kadınların şiddete maruz kaldığı Afganistan, uluslararası örgütler tarafından da sık sık eleştiriliyor.

EVLİLİK İÇİ TECAVÜZE İZİN VERMİŞTİ       

Taliban rejiminin devrildiği 2001'deki işgalden beri kadınların durumu özellikle kentlerde nispeten daha iyi olsa da, ülkede zorla evlendirme ve burka giymeye zorlama yaygın olarak görülüyor.

Haberin Devamı

Karzai'nin 2009'daki seçimler öncesinde erkeklerin cinsel ilişkiye girmeyi reddeden eşlerini aç bırakmalarına izin veren ve kadınların evden çıkarken eşlerinden izin almalarını zorunlu kılan yasayı imzalaması büyük tepki yaratmıştı.

Taliban, kız çocukların okula gitmesini ya da kadınların yanında aileden bir erkek olmadan sokağa çıkmalarına izin vermiyordu.
     

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!