ABD'nin portatif hidrojen bombası

Güncelleme Tarihi:

ABDnin portatif hidrojen bombası
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin taşınması son derece kolay yeni tipte hidrojen bombası yapmak için dev bir proje başlattığı bildirildi. Normal hidrojen bombaların aksine küçük çaplı, sınırlı bir bölgede yıkım yaratacak şekilde tasarlanan bombalar için yılda 4.5 milyar dolarlık bütçe ayrıldığı ve projenin 10 yıl boyunca yürürlükte kalacağı açıklandı. Yani projeye toplam 12 katrilyon harcanacak.

Ancak lazer ışını kullanılarak nükleer füzyon enerjisi elde etmeyi amaçlayan proje, ABD'nin de imzaladığı uluslararası Nükleer Silahların Sınırlandırılması anlaşmasına aykırı olduğu gerekçesiyle kıyasıya eleştiriliriyor.

‘Takoma Park Enerji Araştırmaları Enstitüsü’ tarafından hazırlanan rapora göre, ABD yönetimi nükleer silahlar konusunuda tam bir ikiyüzlülük içinde. Bir yandan nükleer testler yapan Pakistan ve Hindistan'a ambargo koyan Washington buna karşılık kendisi el altından yeni nükleer silahlar peşinde koşuyor. Söz konusu yeni nesil bombaların klasiklere oranla çok daha ucuza mal olacağı ve kolaylıkla imal edileceği belirtiliyor. Bu yüzden yeni bir nükleer çılgınlığın dünyayı kaplamasından endişe ediliyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!