ABD'nin Adana Başkonsolosu: IŞİD, ABD menşeili silahları ırak ordusundan temin etti

Güncelleme Tarihi:

ABDnin Adana Başkonsolosu: IŞİD, ABD menşeili silahları ırak ordusundan temin etti
Oluşturulma Tarihi: Eylül 11, 2014 14:37

ABD'nin Adana Başkonsolosu John L. Espinoza, IŞİD'in elindeki silahların çoğunun ABD yapımı olduğundan emin olmadığını belirterek, "IŞİD'in Irak ordusundan silahlar elde ettiği ve o silahların da Amerikan menşei veya Amerikan yapımı olduğunu biliyorum. O nedenle kime askeri yardım vereceğimiz hususunda her zaman dikkatli davranmışızdır. Fakat gerçek şu ki çeşitli hükümetlere vermiş olduğumuz silahlar maalesef terör örgütlerinin de eline geçebilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

ABD'nin Adana Başkonsolosu John L. Espinoza, Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde IŞİD saldırılarından kaçarak gelen Ezidilerin barındırıldığı çadır kampını ziyaret etti.

Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir'in karşıladığı Espinoza ve beraberindeki heyet, yetkililerden kampla ilgili bilgiler aldı, heyette bulunan yetkililer ise Ezidilerin fotoğraflarını çekti.

Kampı ziyaret ettikten sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkonsolos Espinoza, şunları söyledi: "Burada kampı ziyaret etmekten dolayı mutluyum. Çok açık şekilde görülmektedir ki buraya gelen Ezidilere belediye çok iyi bakmaktadır. Tabi ki bunlara ilave destekler lazımdır. Ezidilere olup bitenler hakkında Amerika Birleşik Devletleri'nin iyi malumat sahibi olması önemlidir. Bütün Türkiye halkının bunlara yönelik cömertliğini de ilk elden görmesi önemlidir. Bilindiği üzere ABD Başkanı Obama dün akşam Suriye ve Irak'taki gruba cevap vermek için yeni strateji açıkladı. Herkese sayın başkanın açıklamalarına bakmalarını tavsiye ediyorum."

Haberin Devamı

"İNCİRLİK ÜSSÜ KULLANILMADI"
IŞİD terör örgütüne yönelik ABD'nin hava operasyonunda Adana'daki İncirlik Üssü'nün kullanılıp kullanılmadığı yönündeki soru üzerine Espinoza, "Hayır" yanıtını verdi. Espinoza, "Türkiye ile birlikte IŞİD'e yönelik ortak harekat olacak mı?" sorusuna ise, "Türk hükümetine sorulmasını gerekir" dedi.

Gazetecilerin, Irak ve Suriye'de yerlerinden edilen insanlar için “ABD'nin bölgedeki zengin yeraltı kaynaklarından faydalanmak adına yaptığı bir oyundur” iddiasına yönelik sorusu üzerine Espinoza, "Bu varsayımlar delice ve saçmadır. Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'nin en iyi dostudur. Bu durum sadece Irak, Suriye ve Türkiye'nin güvenliğini tehdit etmemektedir. Aynı zamanda binlerce insan hayatını kaybetmektedir. Bizde pratik bir ülkeyiz. Biz insani yardıma inanırız. Biz barış ve huzura inanıyoruz. Bizim temel hedefimiz bu bölgeye barış ve huzur getirmektir" dedi.

IŞİD ve benzeri örgütlerin kullandığı silahların genellikle ABD yapımı silahlar olduğu şeklindeki soru üzerine Espinoza, "Birincisi ellerindeki silahların çoğunluğunun Amerikan yapımı olduğundan emin değilim ve IŞİD'in Irak ordusundan silahlar elde ettiği ve o silahların da Amerikan menşeili veya Amerikan yapımı olduğunu biliyorum. O nedenle kime askeri yardım vereceğimiz hususunda her zaman dikkatli davranmışızdır. Fakat gerçek şu ki çeşitli hükümetlere vermiş olduğumuz silahlar maalesef terör örgütlerinin de eline geçebilmektedir" dedi.

Haberin Devamı

Başkonsolos John L. Espinoza, çadırdaki Ezidilere, Türkçe "İyi günler" anlamına gelen Kürtçe, "Rojbaş" diyerek vedalaştı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!