AB'den ırkçılık itirafı

Güncelleme Tarihi:

ABden ırkçılık itirafı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 26, 2000 00:00

Haberin Devamı

DIŞİŞLERİ Bakanı İsmail Cem'in Brüksel'de geçtiğimiz hafta yürüttüğü temaslarından çok önemli bir mesaj çıktı ve Cem'in muhatapları, kıtanın inşaasının ‘din’ ve ‘ırk’ temeli üzerine şekillenmesini isteyen kesimin giderek Avrupa'da güçlendiğini söylediler. Bu kesimin önüne geçmenin tek yolunun ise, Türkiye'nin bir an evvel üyelik için üzerine düşeni yapması gerektiğini kaydettiler.

AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Günther Verheugen ise, geçen hafta sonu Münih'te yapılan CSU-CDU toplantısının sonuç bildirgesini hatırlattı ve, ‘Bu insanlar AB sınırlarının boğazda bittiğini düşünüyorlar. AB’nin kapılarının Türkiye'ye kapalı olduğunu söylüyorlar. Adaylık statüsü elde eden Türkiye'nin hayal kırıklığına uğrayacağını dile getiriyorlar. Elinizi çabuk tutun. Bu kesim iktidara gelmeden müzakerelere başlayalım' dedi.

Aynı kaygı, Avrupa Parlamentosu'ndaki Türkiye ile ilişkilerden sorumlu Karma Parlamento Komisyonu'nun eş başkanı olan Yeşiller üyesi Daniel Cohn-Bendit tarafından da dile getirildi. Almanya'da her hafta ‘AB’nin genişlemesi' üzerine toplantılar yapıldığını ve bu toplantıların tümünde, ‘Türkiye AB üyesi olamaz’ mesajı verildiğini belirten Cohn-Bendit, İsmail Cem'e ‘karşı kampanya’ önerdi ve Berlin, Paris gibi kentlerde halkı kazanmaya yönelik toplantılara katılmasını teklif etti.

Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Brüksel temaslarından sonra aldığı mesajı ‘üstü kapalı’ olarak duyurdu ve adaylık hedefini geri çekerek, ‘Üzerimize düşeni yaparsak, müzakereler 2001 sonunda başlayabilir’ dedi.

Batı Avrupalı ‘yabancı düşmanı’, ‘ırkçı’ ve ‘bağnaz’ kesimin bunu engelleme girişimleri olduğunu belirten Cem, ‘Bu kesimi engelleyebilmenin tek yolu üzerimize düşeni yapmaktır. Bu bizim gücümüz olur’ dedi.

Cem, ‘Daha fazla gecikmemeliyiz. Aksi taktirde zorlanırız’ diyerek, Verheugen'dan aldığı mesajı kamuoyuna iletti.

Türkiye'nin adaylıktan dışlandığı Lüksemburg zirvesinin mimarları olan CDU ve CSU partilerinin, Almanya ve Avrupa'nın diğer ülkelerinde her hafta toplantılar yaparak, ‘Türkiye AB üyesi olamaz’ mesajını vermeleri Türk makamlarını harekete geçirdi.

KARŞI KAMPANYA

Özellikle sivil toplam örgütlerinin organize edildiği ve bu toplantılara ‘karşı kampanya’ oluşturacak toplantıların hazırlıklarının yapıldığı bildirildi. İlk olarak İKV Başkanı Meral Gezgin Eriş'in Berlin'de yüksek katılımın olacağı bir toplantı düzenleyeceği, bu toplantıya Avrupa'nın çeşitli kesimlerinden siyasetçilerin de katılacağı öğrenildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!