AB'den çevre alarmı

Güncelleme Tarihi:

ABden çevre alarmı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2001 00:00


Kasım CİNDEMİR, Rezzan HASANBEŞEOĞLU / BRÜKSEL
Haberin Devamı

Deli dana ve şap hastalığıyla perişan olan Avrupa Birliği, 2000'li yılların çevre politikalarında ‘‘önce sağlık’’ dedi. Yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve halk sağlığı adına doğaya sahip çıkan AB, ‘gıda kalitesi ve gıda güvenliği’ gibi alışılmamış maddeleri de çevre gündemine kattı.

İsveç'ten 1 Temmuz'da AB dönem başkanlığını devralmaya hazırlanan Brüksel, ‘‘AB Genişleme ve Çevre Politikaları’’ özel brifingine ev sahipliği yaptı. Avrupalılar aday ülkelere, ‘‘Bizlerin hatalarından kaçının. Toplu taşımacılığı teşvik edin. Toprağı kömürleştirmeyin. Siyasi ve ekonomik sorunların gölgesinde kalan çevre dertleriniz 20-30 yılda çığ olur’’ uyarılarında bulundu.

13 aday ülkeden 15 gazetecinin katıldığı programda AB'nin ilkelerinden ödün vermeden genişleyeceği ve aday ülkelerin de standartlara uyum sağladığında Avrupa kervanına katılacağı sık sık hatırlatıldı.

Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü, adayların çevreye yapması gereken yatırımı 120 milyar euro olarak hesapladı. Avrupa'nın doğaya duyarlı yeni, temiz teknolojiler konusunda her türlü rehberliğe, desteğe hazır olduğu mesajı verildi. Aday ülkelerdeki 270'i aşkın yasa ve 80 yönergenin AB'ye uyumu gerekiyor. Görüşmelerin seyri geçiş süresini belirleyecek. Slovenya ile görüşmeler geçen ay tamamlandı, Kıbrıs, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Macaristan, Letonya, Litvanya, Slovakya, Polonya ile pazarlıklar sürerken, Malta ile yakında masaya oturulacak. Türkiye-AB çevre görüşmeleri ise henüz başlamadı. Tüm aday ülkeler, AB'nin temel enformasyon organı Avrupa Çevre Ajansı'na katılmayı benimsedi.

ÖNCE SAĞLIK

Çevre Komiseri Margot Wallstörm'in öncelikler listesinin başında sağlık geliyor. Yeryüzündeki 30 bin kimyasal çevre kirliliğinde başrolü oynuyor ve alerji, kısırlık, astım, kanser, erken ölümleri, akıl, ruh sağlığının yitirilmesini tırmandırıyor. Daha kaliteli bir gelecek peşindeki AB, ciddi, etkin çevre politikalarında kararlılık portresi çiziyor. ABD'nin global ısınmayı önleyecek Kyoto Protokolu'nda yan çizmesine karşın Çin, Hindistan, Japonya, Rusya'da nabız yoklayan AB, aday ülkelerin de desteğiyle Washington'a meydan okuyor, mücadelenin süreceğini kaydediyor. European Voice Gazetesi'nin araştırması 30 yılda 300 çevre yasasını bir başarı öyküsü olarak yorumlarken, Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu'ndan 4 bin çevre sabıkalı dosya olduğunu öğreniyoruz. Denetimlerden sorumlu Avrupa Komisyonu Çevre Genel Müdürlüğü'nün ‘‘Avrupa'nın utanç listesi’’ adlı raporunda nehirleri, gölleri en kirli 37 Avrupa kenti arasında Brüksel de bulunuyordu.

Trafikte hoşgörüye polisten hamburger

ABD'nin California Eyaleti'nin bazı bölgelerinde ilginç bir trafik uygulaması başlatıldı. Palo Alto ve Berkeley'de trafikte hoşgörü sergileyen sürücü ve yayalar ‘‘hamburger, meşrubat ve yemek kuponları’’ ile ödüllendiriliyor. Yoğun trafik yaşanan kentlerdeki yüksek kaza oranlarının düşürülmesi için tasarlanan programa göre, trafikte hoşgörü gösterenleri polis durduruyor. Polis, sürücüye, aynen bir ceza bileti gibi görünen kupon uzatıyor. Kuponlar, sürücü ya da yayanın davranışına göre değişiyor. Polis, durdurduğu kişilerin bazılarına bir hamburger kuponu, bazılarına bir soğuk meşrubat ya da kahve kuponu ya da iyi bir restoranda yemek kuponu sunuyor .

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!