ABD'den Kıbrıs tugayı

Güncelleme Tarihi:

ABDden Kıbrıs tugayı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 1998 00:00

Haberin Devamı

ABD'nin Kıbrıs'ta çıkabilecek olası bir savaşa müdahale için özel askeri birlik oluşturma kararı aldığı öne sürüldü.

Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Tharros Gazetesi'nin haberine göre, önümüzdeki yıl Kıbrıs'ta Türkiye ve Yunanistan'ın da dahil olacağı bir savaşın çıkmasından endişe eden Amerikan Savunma Bakanlığı, savaş senaryolarına uygun olarak bir tugay oluşturacak. Pentagon'un savaş senaryosu, önümüzdeki yıl Türk ve Rum askerleri arasında Lefkoşa, Güzelyurt ve Peristerona bölgelerinde şiddetli çarpışmaların patlak vermesi varsayımına dayanıyor. Senaryoya göre, çatışmalar kısa bir süre içinde Türkiye ile Yunanistan'ın kara, hava ve deniz kuvvetlerinin katılımyla topyekün bir savaşa dönüşecek.

Ada'da üsleri bulunan İngiltere, başlangıçta çatışmalara sessiz kalacak. İngiliz askerleri, Türk birliklerinin Lefkoşa'ya doğru ilerlemeye başlaması halinde Amerikan tugayı ve diğer NATO nüttefikleriyle birlikte devreye girecek. Türk askerlerinin mevzilerine püskürtülmesinden sonra BM denetimindeki Yeşil Hat ve Kuzey'e yönelik köprü başı genişletilerek yeni bir tampon bölge oluşturulacak. Gazeteye göre, yeni senaryo, ABD'deki harp okulları ve ulusal savunma kolejlerinde incelenmeye başlandı.

FÜZELERİ ALMAYIN

Öte yandan ABD, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni, S-300 füzelerini Ada'ya getirmemesi konusunda sert bir dille uyardı. Rum gazetelerinde yer alan haberlere göre, ABD Savunma Bakanlığı Müsteşarı Jan Lodal, geçtiğimiz hafta bir araya geldiği Güney Kıbrıs'ın Washington Büyükelçiliği yetkililerine ‘S-300’leri almayın. Türkiye füzeleri imha edebilir. Baf Hava Üssü konusunda da ileri gitmeyin' dedi. Bu konuda Türkiye'yi ikna edemeyeceklerini belirten Lodal, ‘Türkiye’yi ikna etme gücüne sahip değiliz. Sandığınızın aksine Türkiye ABD'nin bir eyaleti değildir. Hiç kimse Türkiye'yi temel çıkarlarına ters düşen bir konuda uzlaşmaya zorlayamaz' diye konuştu.

ABD Başkanı Bill Clinton'ın Kıbrıs Özel Temsilcisi Richard Holbrooke'un S-300 füze anlaşmasının iptali konusunda Moskova nezdinde girişimde bulunacağını bildiren Lodal, 15 Şubat'taki seçimlerden zaferle çıkan Rum Yönetimi Lideri Glafkos Klerides'in çözüm sürecine katkıda bulunmak için jest yapmasını istedi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!