ABD’den kara harekâtına fren: İsrail’e ertele baskısı

Güncelleme Tarihi:

ABD’den kara harekâtına fren: İsrail’e ertele baskısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 24, 2023 07:00

Gazze’yi havadan vuran, baskın operasyonları düzenleyen İsrail’e ABD’nin kara harekâtını ertelemesi için baskı yaptığı öne sürülüyor. Hamas’ın elindeki rehinelerin riske atılmamasını isteyen Biden yönetimi, ayrıca çatışmaya İran destekli grupların dahil olmasından da endişe ediyor.

Haberin Devamı

İsrail ordusu “kara harekâtı öncesi sahadaki koşulları uygun hale getirmek” için Gazze’ye hava bombardımanını şiddetlendirirken, ABD yönetimi Başbakan Binyamin Netanyahu’ya “operasyonu bir süre daha ertelemesini” tavsiye ediyor. Amerikan New York Times (NYT) gazetesine konuşan ABD’li yetkililer, Washington’un, “rehine müzakerelerinde zaman kazanmak” ve “Gazze’ye daha fazla insani yardımın ulaşabilmesi” için İsrail’e kara saldırısını ertelemesini önerdiğini söyledi. Yetkililere göre, Başkan Biden yönetimi İsrail’in Gazze’ye karadan girerek Hamas’ı vurmasının temelde doğru olduğu fikrinden vazgeçmiş değil, sadece “biraz daha zaman” istiyor.

ABD’den kara harekâtına fren: İsrail’e ertele baskısı

Haberin Devamı

OLASI SALDIRILARA HAZIRLIK

Beyaz Saray’ın kara operasyonu için bir süre daha beklemek istemesinin tek sebebi rehineler ve Gazze’ye yardım ulaştırılması değil. NYT’ye konuşan Amerikalı yetkililer, ABD’nin “İran destekli grupların kendilerine yönelik olası saldırılarına hazırlanmak için” daha fazla zamana ihtiyaç duyduğunu belirtti. Gazze’ye karadan girilmesiyle Lübnan’da konuşlu Hizbullah gibi üçüncü güçlerin İsrail ve müttefiklerine yönelik saldırılarının yoğunlaşacağından endişe ediliyor. Ayrıca İsrail ordusunun böyle bir durumda hem Hamas hem de ondan çok daha güçlü Hizbullah ile iki cephede birden başa çıkmasının zor olacağı değerlendiriliyor.

ABD’den kara harekâtına fren: İsrail’e ertele baskısı

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları sürerken ABD, İsrail’e destek için silah takviyesine devam ediyor.

‘SAVUNMA HAKKIMIZ VAR’

Yetkililer, İsraillilere kara savaşını erteleme tavsiyesinin Savunma Bakanı Lloyd J. Austin III aracılığıyla iletildiği kaydetti. Buna göre, Pentagon İsrail’e kara işgali de dahil olmak üzere askeri eylemleri konusunda pek çok başka tavsiyede de bulunuyor. NYT’ye konuşan kaynaklar göre, Austin İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile neredeyse her gün “rehinelerin durumu, İsrail’e Amerikan silah sevkiyatını ve ABD’nin bölgeye ek asker göndermesini” görüşüyor. Önceki gün ABD’nin Ortadoğu’daki üslerine Patriot hava savunma sistemi dahil olmak üzere ek silahlar göndereceğini açıklayan Bakan Austin, “Kendimizi savunma hakkımızı saklı tutuyoruz ve uygun eylemi almaktan çekinmeyiz” demişti. Austin, İsrail-Hamas çatışması sebebiyle bölgedeki ABD birlikleri ve vatandaşlarına yönelik saldırıların da arttığını belirtmişti.

Haberin Devamı

ABD’den kara harekâtına fren: İsrail’e ertele baskısı

HAMAS 2 REHİNEYİ DAHA SERBEST BIRAKTI

Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Katar ve Mısır’ın arabuluculuğunun ardından dün İsrailli iki kadın rehineyi daha serbest bıraktı. Kassam Tugayları’nın sözcüsü Ebu Ubeyde, insani ve sağlık nedenleriyle rehineleri serbest bıraktıklarını belirtirken, Hamas’ın üst düzey yöneticilerinden Usame Hamdan, El Cezire’ye yaptığı açıklamada, “Serbest bırakılmaları karşılığında hiçbir şey almadık. Onları insani nedenlerle serbest bıraktık”  dedi. Rehinelerin geçtiğimiz hafta cuma günü serbest bırakılmak istendiği ancak Netanyahu’nun bunu kabul etmediği de ifade edildi. Hamas’ın serbest bıraktığı esirlerin sayısı böylece 4’e çıktı. İsrail ordusuna göre, Hamas’ın elinde 222 rehine bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!